Companii

Alexandra Dimofte, Eurisko: A fost un pariu de trei ori castigat pentru cei care au investit in terenuri

Alexandra Dimofte, Eurisko: A fost un pariu de trei ori castigat pentru cei care au investit in terenuri

Alexandra Dimofte, managing partner al Eurisko: Sunt locatii in Praga sau Budapesta in care preturile terenurilor pe metru patrat sunt de 5.000-6.000 de euro si pot ajunge chiar si la 10.000 de euro.

23.01.2007, 13:36 108

Pe piata imobiliara locala este asteptata intrarea unor investitori mari care, in momentul de fata, sunt reticenti din cauza randamentelor crescute de pe piata locala, fapt care este considerat un factor de risc.
"Developerii germani mari inca nu au intrat pe piata. Administratorii unui astfel de fond de investitii isi pun o serie de intrebari cand aud de profituri de 125%, nefiind obisnuiti cu asemenea marje. Suntem la stadiul in care mai multe fonduri de pensii si fonduri de investitii americane testeaza piata dar Romania nu are suficiente produse care pot fi cumparate", apreciaza Alexandra Dimofte, managing partner al companiei de consultanta imobiliara Eurisko.
Cu toate acestea, 2007 se anunta cel putin la fel de "agitat" in privinta lansarilor de proiecte, dupa ce anul trecut nu trecea o saptamana fara a fi anuntat un nou proiect.
"Anul acesta vor fi anuntate cel putin la fel de multe proiecte imobiliare ca in anul trecut, urmand a fi un an mai bun decat 2006 atat in privinta dezvoltarilor cat si in privinta tranzactiilor cu terenuri pentru dezvoltari ulterioare", spune Dimofte.
Dezvoltatorii cumpara sau se asociaza cu persoanele care au cumparat terenuri in urma cu mai multi ani, anticipand mersul pietei, pentru demararea de proiecte pe toate segmentele pietei imobiliare.
"A fost un pariu de trei ori castigat pentru cei care au investit acum doi-trei ani in terenuri, indiferent de locatie. Marea majoritate sunt deja cumparatori care le-au achizitionat acum un an - doi si incearca fie sa se asocieze cu developeri cu reputatie si cu cunostinte mai mari ca ale lor, fie sa vanda la un pret care a crescut de cel putin doua ori intr-un an si jumatate, in cazul locatiilor atragatoare. Sunt cazuri in care preturile terenurilor au crescut chiar si de trei ori", apreciaza Alexandra Dimofte.
In ciuda cresterii semnificative inregistrate pe piata terenurilor din Bucuresti, aceasta are in continuare potential de crestere, preturile fiind sub nivelul celorlalte capitale din regiune.
"Toate terenurile vor inregistra cresteri de pret. Era tranzactiilor speculative s-a incheiat doar din punctul de vedere al dublarii preturilor (cum s-a intamplat in ultimii ani - n.r.) si al tranzactiilor pe terenuri de dezvoltat in orase sau in zonele imediat limitrofe oraselor", afirma reprezentantul Eurisko, care spune totodata ca terenurile pot inregistra si aprecieri artificiale, datorita interesului manifestat de dezvoltatori pentru anumite terenuri.
"Sunt locatii in Praga sau Budapesta in care preturile terenurilor pe metru patrat sunt de 5.000-6.000 de euro si pot ajunge chiar si la 10.000 de euro".
Un segment al pietei imobiliare care va inregistra in urmatorii ani o dezvoltare deosebita este cel al centrelor comerciale, unde cererea, manifestata atat din partea retailerilor cat si din partea consumatorilor finali este in continuare peste nivelul ofertei.
"Bucurestiul ar trebui sa aiba circa 12-15 mall-uri, tinand cont ca este un oras european cu 2 milioane de locuitori, oficial, si circa 4 milioane de locuitori, neoficial. Sunt o multime de persoane care locuiesc aici fara a-si face mutatie, sunt studentii, sunt navetistii si sunt, totodata, persoane care locuiesc in afara Bucurestiului si vin aici in weekend pentru a-si face cumparaturile", spune Dimofte.
Pe piata spatiilor de birouri este asteptat un nou boom din punctul de vedere al dezvoltarilor incepand cu anul 2008, in atentia dezvoltatorilor fiind in continuare zona de nord a Bucurestiului, unde marea speranta, in privinta accesului, este legata de executarea autostrazii spre Brasov, care ar contribui la decongestionarea traficului.
"Nordul va ramane pentru inca cel putin cinci ani de acum incolo punctul de atractie al dezvoltatorilor deoarece se gasesc in continuare suprafete mari de teren care pot fi dezvoltate. Zona Pipera, Tunari si Petricani este destul de putin exploatata la ora acutala, fiind destule proiecte supuse aprobarilor urbane care vor insuma in urmatorii ani cel putin 500.000 de metri patrati de birouri - marea majoritate clasa B, care vor aduce o alta imagine zonei", afirma reprezentantul Eurisko.
Pronosticurile optimiste, privind dezvoltarea pietei imobiliare locale, ar putea fi date peste cap de scaderea ritmului de crestere economica inregistrat in ultimii ani, precum si de intarzierea intrarilor de capital asteptate.
"Din cunostintele noastre circa 70% din totalul proiectelor care sunt anuntate, nu lansate, pana in 2009 se vor concretiza prin inceperea lucrarilor de constructie. Pentru restul s-ar putea sa nu fie aprobate planurile urbanistice, spre exemplu, din cauza schimbarii destinatiei terenului, regimului de inaltime sau gradului de ocupare al terenului", a precizat Dimofte.
Consultantii Eurisko au participat, printre altele, la vanzarea imobilului de birouri Millenium Business Center, cumparat pentru 40 mil. euro de catre fondul de investitii britanic Charlemagne, si se ocupa de vanzarea locuintelor din proiecte rezidentiale importante, precum Corbeanca Forest, Residenz sau Vitan Platinum Towers.