Companii

Andrei Cionca, CEO, Impetum Group: Fondurile de private equity sau companiile listate pe bursă pot fi vehicule prin care banii foarte mulţi, care nu sunt puşi la lucru, să susţină o parte din cererea de finanţare a companiilor

Andrei Cionca, CEO, Impetum Group: Fondurile de private...

Autor: Cristina Bellu

27.05.2024, 19:35 140

Într-o perioadă în care cererea de finanţare din partea companiilor este foarte mare, fondurile de private equity sau companiile listate pe bursă pot reprezenta soluţii pentru businessurile locale prin care să beneficieze de o parte dintre fondurile necesare pentru dezvoltare, este de părere Andrei Cionca, CEO, Impetum Group.

“Este momentul să devenim un pic mai îndrăzneţi. Avem management de consolidare, vedem oportunităţi, suntem foarte căliţi în operarea crizelor de tot felul. Este momentul să avem servicii de intermediere prin care banii mulţi să ajungă la nevoia reală a economiei. Fondurile de private equity, companiile listate pe bursă, pot reprezenta astfel de  vehicule prin care cele două extremităţi să se întâlnească – banii foarte mulţi, care nu sunt puşi la lucru, cu nevoia foarte mare de capital în economia locală”, a spus Andrei Cionca în cadrul conferinţei ZF Reindustrializarea României 2024.

Alte declaraţii:

♦ Legislaţia din România permite fondurilor de pensii să investească în aceste vehicule de private equity un procent de 1% din capital. Pare foarte puţin, dar sumele sunt impresionante. La 31 decembrie 2023, sumele care puteau fi alocate au atins 255 mil. euro.

♦ Putem să aducem 1 milard de euro care să intre direct în economia României prin bani disponibili care sunt atât în fondurile de pensii, în European Angels Fund (EAF) şi în bănci.

♦ Al 2-lea instrument – produsul pe care l-am pus în BVB, ROCA Industry, holding de materiale de construcţii, cumpără companii care nu sunt pe radarul marilor fonduri de investiţii, le adună în acest holding, şi creează un jucător mare strategic care are misiunea de a consolida economia României. Poate să fie un mecanism foarte uşor ca banii din investitorii instutuţionali din retail să ajungă prin intermediul ROCA Holding în companiile pe care le achiziţionează.

♦ Încercăm să găsim valoarea şi să o deblocăm acolo unde există în mod real în economia României. Noi am cumpărat companii în oraşe precum Hârşova, Piatra Neamţ, Reghin, Bistriţa, Râmnicu Vâlcea. Credem că acolo este potenţialul adevărat în industrie. Acolo este tradiţia.

♦ Problema principală, nu doar în zona industriei prelucrătoare, ci în toată economia României, este cum aducem capital în economia locală la nevoia reală. Există două paliere care nu se întâlnesc deocamdată: există prea mulţi bani şi prea puţine investiţii. Avem nişte rezerve mari de bani în România, care deocamdată nu sunt accesate sau utilizate la adevăratul potenţial. Avem banii din fondurile de pensii, care intră în capitalul de lucru al fondurilor de investiţii, undeva la 1,4 miliarde de lei. A doua resursă foarte mare de capital sunt depozitele bancare. Există mulţi bani care stau în depozite.