Companii

Bogdan Cernescu, Concordia: Dacă vrem să dublăm PIB-ul în 10 ani, trebuie să începem să dezvoltăm programe de educaţie, să convingem generaţiile care vin din urmă să rămână în ţară

Bogdan Cernescu, Concordia: Dacă vrem să dublăm PIB-ul...

Autor: Cristina Bellu

27.05.2024, 19:56 9101

Dublarea PIB-ului Românei în următorii zece ani ar putea fi o ţintă realizabilă dacă statul împreună cu mediul de afaceri  şi cu cel academic ar începe să investească în dezvoltarea unor programe educaţionale robuste, care să pregătească tinerii pentru cerinţele unei economii moderne şi competitive. În paralel, ar trebui să existe eforturi concertate pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă şi oportunităţile profesionale, astfel încât tinerii talentaţi să aleagă să rămână în România şi să contribuie la creşterea economică sustenabilă, este de părere Bogdan Cernescu, Head of Corporate Banking, BCR; membru, Confederaţia Patronală Concordia

“În toate discuţiile pe care le avem cu autorităţile, spunem că în 10 ani ar trebui să încercăm să dublăm PIB-ul. Pornind de la această ţintă, care nu este simplă, trebuie să alegem zonele de interes, şi să începem să dezvoltăm programe educaţionale astfel încât să cultivăm inteligenţă şi să convingem generaţiile care vin din urmă să rămână în ţară”, a spus Bogdan Cernescu în cadrul conferinţei ZF Reindustrializarea României 2024.

Alte declaraţii:

♦ Pe plan global, dacă până în urmă cu câţiva ani, asistam la o fugă a generaţiilor tinere din zona meseriilor, acum lucrurile încep să se schimbe.  Acum există multă tehnologie care face activităţile de bază foarte simple, iar lucrul acesta face ca meseriile să redevină foarte atractive pentru generaţiile tinere. Şi de la lucrul acesta trebuie să plecăm. Cum construim împreună – mediul de business, mediul academic şi autorităţi, aceea curriculă dedicată dezvoltării sectoarelor care vor ajuta România să dubleze PIB-ul în următorii 10 ani. Este un proces destul de complicat să gândeşti un sistem care să plece de la vârf, dar pe de altă parte lucrurile se întâmplă. Învăţământul dual începe să prindă formă în anumite zone şi oraşe care au conservat activitatea industrială şi care au beneficiat de investiţii străine în ultimii 20 de ani, Există zone în comunitatea managementului de HR unde se coagulează micări de iniţiativă precum JobLandia sub egida HRClub. Lucrurile se mişcă şi încep să prindă consistenţă.  

♦ Ce s-a întâmplat pe coordonata IMM Invest - În 2020 a fost pentru prima oară în 30 de ani când statul român a intervenit masiv în economie şi a sprijinit sectorul IMM-urilor. Trebuie să continuăm să facem lucrul acesta. Dacă ne uităm la zona IMM-urilor constantăm că per capita avem numărul cel mai mic de companii, deci ele trebuie sprijite. Iar în contrapartidă trebuie să venim cu programe industriale, să identificăm interdependenţele corecte între industrii. Este bine că am început să coagulăm voci care să indice anumite axe strategice de dezvoltare astfel încăt să ajungem să ne dublăm PIB-ul în 10 ani.

♦ România are o zestre bogată pe partea de tehonologie a informaţiei şi avem un număr foarte mare de oameni angajaţi în această industrie. Pe de altă parte ştim că statul român are nevoie de digitalizare la scară. Este un moment potrivit să vorbim şi despre cum putem să punem la lucru resursele IT din România astfel încât să dezvoltăm produs românesc şi să ajutăm statul şi economia să se digitalizeze.