Companii

Cu 20% mai multi straini pe litoral

30.04.2003, 00:00 13

Numarul turistilor straini care vor petrece sejururi pe litoralul romanesc in acest an s-ar putea majora cu 20% fata de 2002, in principal ca urmare a contractelor incheiate cu marii tour-operatori europeni.
"Litoralul va arata cu totul altfel fata de 2002 ca efect al lucrarilor de modernizare care sunt realizate in statiuni de autoritatile locale, Ministerul Turismului si investitorii privati. Doar in Mamaia vor fi investite peste 20 milioane de euro", a declarat ieri Dorel Vlad, consilier pentru litoral al ministrului turismului Dan Matei Agathon.
Anul trecut, pe litoral, au fost inregistrati 57.162 de turisti straini, comparativ cu 44.469 de persoane in 2001. Estimarile cu privire la incasarile Romaniei din activitatea de turism international iau in calcul o crestere cu 10% fata de nivelul inregistrat in 2002, pana la 700 de milioane de dolari.
Pregatirile pentru sezonul estival sunt in desfasurare, dar o parte dintre lucrari nu vor fi finalizate pana la deschiderea  sezonului, la 1 mai.
"In statiuni se desfasoara lucrari ample si e posibil ca unele sa nu fie finalizate nici la 1 iunie. Dar nu e o problema pentru ca important e ca se investeste si ca in cativa ani litoralul romanesc va arata complet diferit", a precizat Vlad.
Printre lucrarile din Mamaia, care vor fi incheiate in iunie, se numara asfaltarea si largirea bulevardului Mamaia, amenajarea a opt puncte de agrement la Marea Neagra si pe lacul Siutghiol, construirea unui aqualand si amenajarea spatiilor verzi de pe faleza.
Autoritatile locale din Neptun-Olimp intentioneaza sa amenajeze in statiune un hipodrom, un spatiu pentru concursuri de automobile, sa refaca spatiile verzi si sa astfalteze drumurile.
"Cred ca in acest an vom inregistra o crestere si in ceea ce priveste numarul de turisti romani pe litoral. Statiunile au inceput sa-si schimbe infatisarea si au aparut in premiera zone de agrement. Daca inregistram o majorare de 10-15% pe an a numarului de vizitatori e foarte bine", a adaugat Vlad.