Companii

Daniel Anghel, Tax and Legal Services Leader PwC România, primeşte un nou mandat de preşedinte al Consiliului Investitorilor Străini

Daniel Anghel, Tax and Legal Services Leader PwC...

Autor: Cristina Bellu

25.06.2024, 11:15 74

Daniel Anghel, Tax and Legal Services Leader PwC România, a fost reales în funcţia de preşedinte al Consiliului Investitorilor Străini (FIC), pe un nou mandat de 1 an, iar Ramona Jurubiţă, Country Managing Partner KPMG România, şi Cătălin Radu, General Manager BMS Romania, au fost aleşi în calitate de vicepreşedinţi.

Alexandru Lupea, Partner, Executive Board Member EY România, a fost desemnat trezorier.

“România se află într-un context macroeconomic şi geopolitic favorabil, are multe oportunităţi pe care trebuie să le valorifice, dar există şi riscuri, cum ar fi situaţia finanţelor publice. Prin urmare, dezvoltarea pe termen lung nu se va putea baza doar pe surse publice, ci va depinde semnificativ de atragerea de noi investiţii străine directe şi de menţinerea şi stimularea celor deja prezente ţară.”, spune Daniel Anghel, preşedintele FIC.

Marile companii continuă să investească în România, fluxul de investiţii străine directe din primul trimestru al anului 2024 fiind de 3,2 miliarde euro (comparativ cu 2,4 miliarde euro în perioada ianuarie - aprilie 2023) conform celor mai recente date publicate de BNR, înregistrând astfel o creştere de 800 milioane euro faţă de aceeaşi perioadă din 2023.

„Investiţiile străine directe au o contribuţie semnificativă în dezvoltarea ţării şi din punct de vedere al avansului tehnologic şi know-how-ului pe care îl aduc în lanţurile de producţie şi serviciile în care sunt prezente. În plus, contribuie şi la dezvoltarea şi consolidarea capitalului autohton”, a menţionat Ramona Jurubiţă, vicepreşedinte FIC.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) reuneşte cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, aproximativ 120 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care în 2022 a reprezentat aproximativ 25% din PIB nominal.

Tot în anul respectiv, investiţiile companiilor FIC au fost peste 10 miliarde lei, reprezentând 25% din cheltuielile de capital conform execuţiei bugetului consolidat.