Companii

Digitalizarea administraţiei publice accelerează: Peste 3.100 de primării locale au fost întegrate în Gov-Smart, platformă care oferă administraţie publică ca serviciu

Digitalizarea administraţiei publice accelerează: Peste...

Autor: Cristina Bellu

02.06.2024, 12:32 1761

Gov-Smart, soluţie care oferă administraţie publică ca serviciu, a reuşit să înroleze până în prezent, în platforma pe care o administrează, un număr de 3.187 de primării din România, standardizând şi transparentizând activităţile acestora.

“Este un salt major către o administraţie publică eficientă şi transparentă, oferind cetăţenilor acces rapid şi facil la informaţiile de interes public sau să obţină documente într-un timp foarte scurt”, spune Alexandru Panait, fondatorul Gov-Smart.

Astfel, prin intermediul soluţiei Gov-Smart, cetăţenii vor putea obţine instant certificate de atestare fiscală sau alte tipuri de documente, de la orice primărie conectată la serviciu, eliminând timpii de aşteptare şi deplasările inutile.

Fondatorul Gov-Smart estimează că până la finalul anului, compania va integra inteligenţa artificială (IA) în platformă, ducând automatizarea la 99%. În acest scenariu, funcţionarii publici vor deveni auditori şi aprobatori ai documentelor întocmite de AI, nu doar executanţi.

Pe de altă parte, şi procedurile interne ale instituţiilor publice pot fi automatizate şi personalizate.

„Noua platformă Gov-Smart include un modul de transparenţă care afişează grafice detaliate despre consumul banului public, achiziţiile efectuate şi anunţurile de angajare pentru toate primăriile din România. Formularistica standardizată facilitează accesul cetăţenilor la informaţii şi permite trimiterea de solicitări pe baza Legii 544, în cazul în care informaţiile dorite nu sunt disponibile”, explică Alexandru Panait, care deţine o vastă experienţă în securitate cibernetică, în special în zona de administraţie.

El este şi CEO al Professional Software Solutions, companie ce oferă soluţii de digitalizare pentru primării.

În paralel, Gov-Smart modernizează şi actualul portal e-primariaTa.ro, fondat în 2020 tot de Alexandru Panait.

Cu ajutorul unor finanţări din partea Comisiei Europene, în valoare totală de 200.000 euro, prin proiectul Next Generation Internet, platforma încearcă să devină o soluţie şi la nivel global.

„Suntem deja în discuţii şi cu autorităţi din alte state europene şi chiar din SUA, pentru a implementa şi la ei acest serviciu modern”, adaugă Alexandru Panait.