Companii

Investiţie de 100 mil. euro în producţia de medicamente. Producătorul român Antibiotice Iaşi va primi finanţare din fonduri europene pentru două noi fabrici de medicamente critice. Update: Acţiunile explodează la Bursa de Valori

Investiţie de 100 mil. euro în producţia de...

Autor: Georgiana Mihalache

06.06.2024, 12:49 2305

UPDATE: Acţiunile producătorului de medicamente Antibiotice Iaşi (ATB) se apreciază puternic la Bursa de Valori Bucureşti după ce compania de stat a anunţat că va primi finanţare europeană pentru constuirea a două noi fabrici de medicamente critice, adică produse pentru care nu există alternative terapeutice.

Astfel acţiunile ATB se tranzacţionează în creştere cu aproape 14% la ora redactării acestei ştiri, la 2,5 lei de la 2,19 lei pe tranzacţii de 1,2 mil. lei, şi cu vânzători foarte puţini, arată datele agregate de ZF din platforma unui broker. Compania ajunge la o capitalizare de 1,67 mld. lei. De la începutul lui 2024 acţiunile ATB au urcat cu circa 70%.

Antibiotice Iaşi, cel mai mare producător de medicamente cu capital românesc, va primi o finanţare de 100 mil. euro din fonduri europene pentru a fabrica pe platforma de la Iaşi medicamente critice, adică produse pentru care nu există alternative terapeutice, iar o eventuală criză ar afecta grav pacienţii.

Deja producătorul local fabrică 25 de medicamente din lista iniţială de produse critice, care cuprinde 200 de medicamente. Proiectul de 100 mil. euro al Antibiotice Iaşi pentru noi capacităţi de producţie este una dintre puţinele investiţii de asemenea anvergură în industria locală a fabricării de medicamente.

După crizele sanitară şi geo-politică din ultimii patru ani, aprovizionarea cu medicamente în spaţiul european a avut de suferit. Astfel, pentru a creşte independenţa Uniunii Europene cu privire la terapiile pentru pacienţi, Comisia Europeană a creat o strategie de a preveni posibilele lipsuri de medicamente esenţiale, pentru boli grave, care nu au alternative terapeutice.

În decembrie 2023, Comisia Europeană a publicat o listă cu 200 de medicamente critice, urmând să adauge şi în 2024 noi produse. Printre aceste medicamente se numără antibiotice, tratamente pentru bolile de sânge, pentru sistemul digestiv, pentru inimă, vaccinuri.

În strategia pentru piaţa de medicamente europeană sunt şi fonduri pentru creşterea capacităţilor de producţie ale fabricilor pentru medicamentele din lista de esenţiale, iar obiectivul investiţiei producătorului Antibiotice este de a acoperi o parte din aceste produse prin fabricarea la Iaşi.

De altfel, medicamentele antibiotice, core businessul fabricii de la Iaşi, sunt o parte importantă a listei, mai ales în contextul în care chiar în urmă cu doi ani a fost o criză la nivel european la aceste produse.

 

„Din februarie am primit veşti că deja Comisia Europeană analizează posibilitatea de a investi în tehnologii şi produse strategice pentru Europa. Dezvoltându-se idei pe acest subiect, am mers, am discutat la Banca Europeană de Investiţii, ne-am consultat cu Ministerul Fondurilor Europene din România şi am lucrat, avem proiectele aproape gata. Dl Ministru Adrian Câciu mi-a spus astăzi (6 iunie 2024 – n.red) că s-a acceptat ideea şi vom avea finanţare din fonduri europene”, a spus pentru ZF Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iaşi.

El a precizat că finanţarea este în procent de 100% din fonduri europene, prin ministerul Fondurilor Europene. Următorul pas după ce finanţarea de 100 mil. euro va ajunge la producătorul din Iaşi este pornirea licitţiilor şi a lucrărilor.

„Vom realiza centrul de cercetare Inova aĂ, prin care vom accelera dezvoltarea licenţelor, a dosarelor de autorizare pentru produse critice şi nu numai. Realizarea lor se va face pe două situri noi de producţie. Medicamentele vor face parte atât din profilul companiei, în perspectiveă vom aduce suplimentar încă 20 de molecule în portofoliul companiei”, a mai spus Ioan Nani.