Companii

Preturile pe litoral vor fi mai mari cu 15% in 2004

04.09.2003, 00:00 15



Preturile practicate de agentiile de turism pentru sejururile pe litoral in vara 2004 vor creste cu cel mult 15% fata de cele din acest an, in conformitate cu rata prognozata a inflatiei, apreciaza reprezentantii agentiilor de turism.



Pe de alta parte, inflatia prognozata de Guvern pentru anul viitor este sub nivelul de 10%.



Tarifele pentru sezonul estival viitor urmeaza sa fie stabilite, in premiera, in septembrie, cu opt luni inainte de inceperea oficiala a sezonului.



"Perioada de negocieri si contractari a fost devansata in acest an pentru a permite clientilor sa-si aleaga vacanta din timp, iar agentiilor de turism si hotelurilor sa-si stabileasca strategia. De obicei, aceste tarife erau stabilite abia in luna mai pentru anul curent", a declarat ieri Cornel Gaina, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).



Reprezentantul ANAT a apreciat ca anul viitor unele hoteluri de pe litoral si-ar putea mentine tarifele din 2003, majorate excesiv in aceasta vara.



"Dupa ce au crescut pretul in acest an, isi vor permite anul viitor sa mentina nivelul sau sa faca reduceri. Exista cazuri in care preturile din august au fost cu 200% mai mari decat cele din mai. In Neptun, de exemplu, hotelurile au crescut tarifele cu 180-280% fata de 2002", a explicat Gaina.



Ca urmare, multe hoteluri, in special din Neptun s-au confruntat in iulie cu una dintre cele mai slabe perioade din ultimii ani si au fost nevoite sa reduca preturile in plin sezon pentru a atrage turistii.



Desi gradul de ocupare al hotelurilor din statiuni a fost pe ansamblul sezonului mai mic decat anul trecut, unele societati de pe litoral vor inregistra cresteri usoare ale incasarilor. "Explicatia este ca au compensat reducerea numarului de clienti prin majorarea tarifelor", a mai spus Gaina.



Potrivit reprezentantului ANAT, statiunea Mamaia a avut cea mai dinamica activitate, iar incasarile vor creste cu 20-25%. Eforie Nord si Sud au avut, de asemenea, o evolutie buna, bazata de preturile practicate pentru turismul de masa, iar hotelurile vor incasa cu 15-20% mai mult decat in 2002. "Restul statiunilor, daca vor avea incasari totale pe sezon egale cu cele din 2002, va fi mare lucru", a adaugat Cornel Gaina.



In ceea ce priveste gradul mediu de ocupare, pe sezon, datele ANAT plaseaza statiunile Eforie Nord si Sud pe primul loc, cu 82%, in scadere totusi fata de 2002, cand nivelul era de 87%. Mamaia a inregistrat un grad de 65%, iar Saturn, de 65-70%. In Neptun, hotelurile au avut o medie de 40-50%, dupa ce anul trecut raportau un grad de ocupare de 70%.



Urmare a propunerilor unor hotelieri si agentii de turism, cu ocazia intalnirilor avute pe litoral in luna iulie, contractarea locurilor pentru sezonul estival din 2004 se va face in perioada 18-25 septembrie 2003. Totodata, in acest an, vor fi negociate si tarifele pentru turistii straini care vor veni in Romania in 2004 si 2005.