Companii

Răzvan Butucaru, Mazars: Piaţa de M&A din România este în primele patru din regiune, după volumul tranzacţiilor, şi câştigă tot mai multă vizibilitate în faţa investitorilor

Răzvan Butucaru, Mazars: Piaţa de M&A din România este...

Autor: Cristina Bellu

21.05.2024, 13:38 104

Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii (M&A) se poziţionează pe primele patru locuri între pieţele de M&A din regiune, în ceea ce priveşte volumul tranzacţiilor, şi câştigă din ce în ce mai multă vizibilitate în faţa investitorilor internaţionali, dezvoltând şi o bază puternică de investitori locali, notează Răzvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader, Mazars în România, într-o analiză realizată de firma internaţională de audit şi consultanţă fiscală.

„La nivel local, valoarea tranzacţiilor a căror valoare a fost anunţată aproape s-a dublat faţă de 2022, totalizând aproximativ 4,1 miliarde de euro. Sunt însă şi numeroase alte tranzacţii care nu au fost comunicate şi care contribuie semnificativ la creşterea valorii, dar mai ales a numărului de tranzacţii locale”, spune Răzvan Butucaru.

Pe de altă parte, consultanţii de la Mazars consideră că peisajul în continuă schimbare, marcat de numeroase perturbări globale, determină majoritatea investitorilor să adopte o abordare mai prudentă, având în vedere varietatea de factori care le pot afecta puterea de cumpărare.

Astfel, de la conflicte geopolitice şi inflaţie la rate ridicate ale dobânzilor şi lipsa forţei de muncă, împreună cu schimbările în comportamentul consumatorilor şi reformele fiscale extinse, presiunea asupra lor este în creştere. În plus, există o tendinţă accentuată către o mai mare transparenţă fiscală şi financiară, în timp ce agenda de sustenabilitate impune noi provocări şi cerinţe.

În plus, deşi uneori aspectele fiscale sunt considerate mai puţin importante în ecuaţia unei tranzacţii, în special în cazul tranzacţiilor mici, experienţa practică arată că problemele fiscale descoperite după achiziţie aduc adesea provocări în gestionarea riscurilor şi pot afecta chiar şi condiţiile iniţiale ale tranzacţiei. Din acest motiv, în cadrul procesului de tranzacţie este crucială realizarea unei analize de tip „due diligence” fiscală.

“În contextul actual fiscal în schimbare, caracterizat de introducerea unor noi niveluri de complexitate în tranzacţii, o astfel de analiză devine şi mai esenţială, deoarece aceasta nu se rezumă doar la identificarea riscurilor fiscale istorice, ci poate oferi şi perspective asupra rezilienţei afacerii în faţa reformelor fiscale ample şi a necesităţii unei digitalizări accelerate a funcţiei fiscale”, spun consultanţii de la Mazars.

Potrivit acestora, procesele de investigare în domeniul fiscal şi nu numai pot scoate la iveală diverse aspecte legate de fiscalitate, începând de la discrepanţe minore de conformitate fiscală până la consecinţele fiscale ale măsurilor convenite să fie luate de către vânzător înainte de finalizarea tranzacţiei, fie ele de natură legală sau altfel.

În acest context, este esenţial ca părţile implicate să evalueze meticulos fiecare aspect şi să includă în documentele tranzacţiei măsurile de protecţie adecvate. Acestea ar trebui să cuprindă formularea corectă a acţiunilor, măsurile necesare, responsabilităţile părţilor implicate şi posibilele consecinţe fiscale, precum şi ajustările de preţ corespunzătoare.

“Indiferent de mărimea companiei achiziţionate sau de industria în care aceasta activează, aspectele fiscale şi modul în care acestea sunt abordate în contextul tranzacţiei vor fi adesea de interes, având un impact semnificativ asupra condiţiilor şi preţului tranzacţiei, precum şi asupra costurilor fiscale efective după încheierea tranzacţiei”, concluzionează consultanţii de la Mazars.