Companii

Siemens incepe operatiunile in fabrica de la Sibiu

25.03.2004, 00:00 80



Fabrica de echipamente electrice de la Sibiu a companiei Siemens, unul dintre cele mai mari concerne industriale din lume, a devenit operationala in aceasta saptamana. Fabrica este prima de acest fel din regiunea Europei de Est. nvestitia de tip greenfield, in valoare de 5 mil. euro, face parte din strategia grupului german de a atinge in urmatorii 10 ani o cifra de afaceri anuala pe piata romaneasca de un miliard de euro.



"Alegerea orasului de pe Cibin pentru pozitionarea investitiei nu a fost intamplatoare, ea facandu-se in urma unor studii de piata aprofundate in randul tarilor din Europa de Est. Prin realizarea acestei investitii, Siemens a facut un pas inainte in realizarea strategiei care vizeaza atingerea unei cifre de afaceri in Romania de un miliard de euro in 2013", a declarat Adrian Baicusi, directorul general al Siemens Romania.



Fabrica de la Sibiu are in prezent 140 de angajati, intrand in productie in luna iulie a anului trecut. Numarul angajatilor va creste la 250 de angajati pana in luna septembrie a acestui an, respectiv la 350 de angajati in cursul anului viitor.



Siemens activeaza pe piata romaneasca de 100 de ani, in acest moment fiind prezenta cu mai multe companii in domeniul industriei feroviare, energetice, IT, comunicatii mobile sau tehnica medicala.



Strategia grupului german de extindere a operatiunilor sale in Europa de Est se concentreaza pe termen lung in special asupra Romaniei, care este vazuta in perspectiva ca fiind "locomotiva" intregii regiuni.



Siemens Romania SRL, principala companie a grupului din Romania, si-a dublat afacerile in 2003, realizand in anul fiscal precedent cu inchidere la 30 septembrie o cifra de afaceri de 165 mil. euro si o rata a profitului de circa 3%. Valoarea proiectelor Siemens angajate sau in curs de contractare se ridica la aproximativ 740 mil. euro, potrivit unor aprecieri.



Germanii au cea mai puternica pozitie pe piata romaneasca in domeniul feroviar.



Astfel, Siemens a incheiat in 2001 cel mai mare contract comercial de dupa 1989 cu CFR Calatori, in valoare de 321 mil. euro. Afacerea garantata de statul roman consta in livrarea a 120 de automotoare Desiro (trenuri pe distante mici si medii) catre operatorul feroviar, care este nevoit sa-si modernizeze parcul din dotare.



In paralel, grupul german a semnat recent un contrcat cadru pentru livrarea a 40 de locomotive Diesel catre CFR Marfa, comanda cu o valoare estimata la 80 mil.euro. adrian.mirsanu@zf.ro