Companii

Top 30 producători de materiale de construcţii prezenţi în România: aproape jumătate din clasament este ocupat de antreprenori români

Top 30 producători de materiale de construcţii...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

28.06.2024, 18:30 118

♦ 17 companii sunt deţinute de grupuri internaţionale - din ţări ca Germania, Marea Britanie, Olanda, Franţa, Austria, Italia, Elveţia -, în vreme ce restul, adică 13, sunt businessuri locale, fondate de antreprenori români.

Cinci companii cu cifre de afaceri de pes­te un miliard de lei fiecare îşi fac loc în clasa­mentul celor mai mari jucători din domeniul producţiei de materiale de construcţii. Topul este diversificat, astfel că, dacă po­diumul rămâne dominat de cei trei producă­tori străini de ciment - Holcim, Romcim şi Heidelberg Materials -, restul clasamentului aparţine companiilor care fac acoperişuri, uşi, ferestre, pavele, gips-carton, BCA, panouri sandwich, cărămizi, vată minerală şi multe altele, potrivit unei analize realizate pentru anuarul ZF Cei mai mari jucători din economie - ediţia 2024.

Doi din cei mai mari trei producători de ci­ment prezenţi pe piaţa locală şi-au redus mar­jele de profit în 2023, potrivit calculelor pe ba­za datelor publicate pe site-ul Ministe­ru­lui de Finanţe. Este vorba despre elveţienii de la Holcim şi despre irlandezii de la Romcim (CRH), care au coborât la marje de 17%, res­pectiv 8%. În schimb, Heidelberg Materials, com­panie care face parte dintr-un grup ger­man, şi-a crescut uşor marja la 11%. Poziţiile celor trei jucători după cifra de afaceri rămân identice, Holcim fiind în continuare lider, cu afaceri de 2,6 miliarde de lei, după o creştere de 16% comparativ cu anul precedent.

Analizând acţionariatul celor mai mari treizeci de jucători din domeniul producţiei de materiale de construcţii, se observă că 17 com­panii sunt deţinute de grupuri internaţionale - din ţări ca Germania, Marea Britanie, Olanda, Franţa, Austria, Italia, Elveţia -, în vreme ce restul, adică 13, sunt businessuri locale, fondate de antreprenori români.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro