Companii

Cum vede cel mai mare jucător din zona mobilităţii evoluţia cererii de benzină sau motorină? „Aurul negru“ mai are ani de creştere, dar provocările majore vin din zona de combustibil pentru aviaţie. Cum va arăta energia României în 2030 şi în 2040

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: Potrivit FMI, PIB-ul României va creşte cu o rată anuală de 4% până în 2030, mult peste regiune şi media europeană. Iar un PIB mai mare duce la o creştere a cererii de energie.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: Potrivit FMI, PIB-ul României va creşte cu o rată anuală de 4% până în 2030, mult peste regiune şi media europeană. Iar un PIB mai mare duce la o creştere a cererii de energie.

Autor: Roxana Petrescu

26.06.2024, 14:54 798

Cererea de benzină şi motorină va continua să crească până la finalul acestei decade, în ciuda discuţiilor spumoase pe tema tranziţiei energetice şi a mobilităţii electrice  De altfel, termenul de peak oil a început să fie folosit încă din 1880, el exprimând atingerea vârfului pe zona de producţie, dar odată cu avansul tehnologic, acest vârf a fost mutat de fiecare dată.  Cei care nu cred în tranziţia energetică, spun că tot tehnologia va fi cea care va conserva apetitul pentru carburanţi tradiţionali  OMV Petrom însă, cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală, crede că după 2030 va începe declinul cererii de benzină şi motorină. Până atunci e loc de creştere şi de pregătiri pentru un nou capitol al mobilităţii.

Până în 2030, estimările OMV Petrom arată o creştere a cererii de benzină şi motorină, urmată apoi de un declin pronunţat până în 2040. În acest moment, cererea de energie pentru maşinile electrice este nesemnificativă, dar estimările OMV Petrom arată o schimbare importantă la nivelul anului 2040, când se estimează o cerere de energie din zona electromobilităţii de 5 TWh. Spre exemplu, consumul total de energie al României a fost anul trecut de 54 TWh.

„Creşterea economică rapidă a României este un element central pentru creşterea cererii de energie, iar noi deja am început să captăm această oportunitate“, a spus Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, în conferinţa în care a fost prezentată actualizarea Strategiei 2030, document anunţat din 2021. „Potrivit FMI, PIB-ul României va creşte cu o rată anuală de 4% până în 2030, mult peste regiune şi media europeană. Iar un PIB mai mare duce la o creştere a cererii de energie.“

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro