Constructii & Imobiliare

Colliers: Stocul de spaţii industriale şi logistice a atins 7,1 mil. mp în 2023, plasând România pe locul trei în regiune, iar dezvoltatorii merg mai departe cu extinderea portofoliilor cu peste 500.000 mp

Victor Cosconel, Head of Office & Industrial Agencies la Colliers

Victor Cosconel, Head of Office & Industrial Agencies la Colliers

Autor: Cristina Bellu

27.06.2024, 10:14 90

Stocul modern de spaţii industriale şi logistice a ajuns la 7,1 milioane de metri pătraţi în 2023, plasând România ca fiind a treia cea mai mare piaţă I&L dintre 13 cele mai mari economii din zona Europei Centrale şi de Est, iar dezvoltatorii au în construcţie peste 500.000 de metri pătraţi de spaţii moderne, potrivit unui raport publicat de compania de consultanţă imobiliară Colliers.

Consultanţii companiei atribuie creşterea puternică a pieţei rolului României ca hub regional de distribuţie pentru companiile care vizează Europa de Sud-Est. Deşi activităţile logistice rămân dominante, sectorul manufacturier înregistrează, de asemenea, o creştere în ceea ce priveşte închirierea.

„Piaţa proprietăţilor industriale din România a crescut semnificativ după pandemie, aproape dublând nivelurile de închiriere dinainte de 2020. Creşterea economică, îmbunătăţirea infrastructurii şi reshoring-ul sunt factori cheie în această dinamică. Având în vedere oferta mai redusă de spaţii moderne pe cap de locuitor comparativ cu Cehia sau Polonia, România are un potenţial puternic de creştere. Investiţiile în clădiri verzi şi în respectarea standardelor ESG sunt în creştere, unul din trei certificate verzi în 2023 fiind atribuit proiectelor industriale, aliniindu-se astfel directivelor UE şi aşteptărilor chiriaşilor”, explică  Victor Cosconel, Head of Office & Industrial Agencies la Colliers.

Raportat la chiriile solicitate în regiune, acestea variază între 3,4 euro pe metru pătrat pe lună în Polonia şi 7,7 euro pe metru pătrat pe lună în Republica Cehă. România se situează la mijloc, cu chirii brute de aproximativ 4,5-5 euro pe metru pătrat pentru depozite de primă clasă.

“Evoluţiile recente au dus la scumpiri ale chiriilor în România, cu majorări de aproximativ 25-30% în ultimii doi ani, deşi ritmul de creştere pare să încetinească”, spun reprezentanţii Colliers.

În ceea ce priveşte randamentele investiţionale pentru proiectele industriale şi logistice de top, acestea variază între 5,25% în Republica Cehă (cel mai mic din regiunea ECE) şi 8,5% în Bulgaria, iar România se situează şi ea la mijloc, în jurul valorii de 7,5%. Gradul de ocupare variază semnificativ, de la 1,75% în Republica Cehă la 7,7% în Ungaria, cu România situându-se în jurul valorii de 5%.

În regiunea ECE-6, volumul mediu anual de investiţii depăşeşte 10 miliarde de euro, conform ultimelor date disponibile, iar investiţiile în sectorul industrial şi logistic reprezintă aproximativ 27%, adică 14 miliarde de euro, în ultimii cinci ani.

În 2023, volumul investiţiilor în I&L a fost de aproximativ 1,5 miliarde de euro, semnificativ sub media pe cinci ani. Acest declin se datorează în principal marilor dezvoltatori, cum ar fi CTP, GLP, Prologis şi Segro, care deţin proprietăţi pe termen lung, limitând astfel volumul disponibil, chiar dacă unii dezvoltatori se implică în tranzacţionarea activelor. Prin urmare, în România şi în mare parte din regiunea ECE, volumul investiţiilor în I&L nu reflectă cu exactitate cererea reală, concluzionează consultanţii de la Colliers.