Constructii & Imobiliare

Palas Campus Iaşi, clădire de birouri dezvoltată de compania IULIUS, a primit o dublă certificare green, fiind al doilea proiect office din portofoliul dezvoltatorului care a primit aceste ratinguri, după United Business Center Timişoara

Autor: Roxana Rosu

30.05.2024, 16:37 119

Clădirea din Iaşi, finantată prin primul credit verde acordat unei companii româneşti de IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, a primit certificarea EDGE, din partea International Finance Corporation (IFC), şi LEED Platinum, acordat de U.S. Green Building Council.

Performanţă energetică, emisii reduse de carbon, economisirea consumului de apă, materiale utilizate şi conectivitate sunt parametrii care au avut un impact semnificativ în certificare.

Palas Campus are o suprafată de 60.000 mp şi a fost inaugurată anul trecut. IFC a acordat 72 de milioane de euro acestui proiect, pentru a-l ajuta să obţină certificarea EDGE Advanced (Excellence in Design for Greater Efficiencies – Excelenţă în proiectare pentru o eficienţă crescută), cu o reducere previzionată de minimum 40% a consumului de energie şi apă, comparativ cu o clădire similară standard.

„Unul dintre obiectivele ESG ale IULIUS este reducerea amprentei de carbon, iar în domeniul nostru acest lucru este realizabil prin optimizarea utilizării resurselor, aplicarea măsurilor specifice de eficienţă energetică şi prin proiectarea de clădiri sustenabile. O astfel de clădire este şi Palas Campus, un proiect care a deschis noi perspective în ceea ce priveşte dezvoltarea şi operarea sustenabilă. Faptul că Palas Campus a primit prima finanţare verde din România, iar acum dubla certificare green, EDGE şi LEED, ne bucură şi ne reconfirmă că facem progrese notabile spre un viitor din ce în ce mai verde şi sustenabil”, a declarat Dan Adrian Chelaru, Group Sustainability Officer IULIUS.

Procesul de certificare a fost gestionat cu sprijinul BuildGreen, lider în domeniul proiectării, dezvoltării şi certificării clădirilor sustenabile în Europa Centrală şi de Est.

Infuzia de capital pe care IULIUS a făcut-o în Palas Campus a fost de 120 milioane de euro,  investiţia creând noi zone verzi şi spaţii de relaxare în centrul Iaşiului, precum şi 650 de metri de piste de biciclete, 16 staţii de încărcare pentru automobile electrice, peste 200 de spaţii de parcare pentru biciclete, şase vestiare dotate cu duşuri destinate celor care utilizează bicicleta.  În plus, au fost amenajae conexiuni pietonale şi o nouă arteră rutieră care fluidizează traficul din centrul oraşului.

Pe clădire au fsot montate peste 1.200 de panouri fotovoltaice.

Printre companiile care au închiriat spatii de birouri se numără Amazon Development Center Romania, AMD – Advanced Micro Devices, Cognizant Softvision, Expleo, HELLA România, HTEC Group, Microsoft, Visma Software România, HEITS.digital, Profidata Dev, Safeguard Global, Bandwidth şi Allianz-Ţiriac.