Eveniment

Belgia simte ameninţarea României şi se teme de o eliminare prematură de la Euro 2024

Belgia simte ameninţarea României şi se teme de o...

Autor: Rafael Hekman

20.06.2024, 14:08 380

Belgia a încercat să proiecteze o imagine de calm după ce a pierdut meciul de deschidere la Euro 2024, dar cu siguranţă că „diavolii roşii” au o doză de îngrijorare, ameninţaţi de o nouă eliminare timpurie din turneu. Ameninţarea vine din partea naţionalei României, cu care joacă sâmbătă, la Koln.

O înfrângere surprinzătoare în faţa Slovaciei a pus Belgia pe picior greşit în Grupa E şi acum se confruntă cu o echipă a României cu un moral superior, după ce a învins luni categoric Ucraina, cu 3-0.

„Nu pot să spun echipei prea multe despre ce trebuia să fie mai bine", a declarat antrenorul Domenico Tedesco după înfrângerea în care ocaziile ratate s-au întors împotriva belgienilor, consideraţi favoriţi cerţi.

Jan Vertonghen a spus într-o conferinţă de presă că Belgia are cu siguranţă jucătorii pentru a obţine un rezultat pozitiv.

„Aş fi îngrijorat dacă nu am avea calitate, aşa că sunt încrezător că vom înscrie sâmbătă", a adăugat veteranul apărător în preajma meciului.

În ciuda acestei încrederi, Belgia e ameninţată de o posibilă nouă eliminare prematură, după ce a fost eliminată încă din grupe la Cupa Mondială din Qatar, în urmă cu mai puţin de doi ani.

Având în vedere calitatea jucătorilor de care dispune şi după ce a trecut neînvinsă prin calificări, Belgia ar fi de aşteptat să avanseze în fazele superioare, dacă golgheterul Romelu Lukaku îşi regăseşte pofta de gol, în timp ce căpitanul Kevin De Bruyne trebuie să crească ritmul în mijlocul terenului, dacă vor să domine România.

Victoria în faţa Ucrainei a fost doar a doua oară când România a câştigat un meci la un Campionat European şi a venit la 24 de ani după prima lor victorie, una cu 3-2 în faţa Angliei, la Euro 2000.

Căpitanul şi omul meciului, Nicolae Stanciu, a deschis drumul spre un triumf memorabil în faţa Ucrainei în meciul de debut, luni, cu un şut de la mare distanţă, şi va avea o motivaţie suplimentară pentru a încerca să repete acest lucru împotriva Belgiei.

Stanciu a fost cel mai scump transfer din fotbalul de club belgian atunci când s-a mutat la Anderlecht în 2016, dar a fost ulterior supranumit un eşec de 10 milioane de euro şi a fost vândut după 18 luni.

România, care are şi alţi potenţiali jucători decisivi, precum Drăguş, Alibec, Mihăilă sau Hagi, a trecut neînvinsă prin campania de calificare şi a terminat pe primul loc în grupă în faţa Elveţiei şi a pierdut doar o singură dată în ultimele 16 meciuri.

„Aceasta este generaţia de suflet - această echipă a depus cel mai mare efort în tot ceea ce a făcut", a declarat selecţionerul României, Edward Iordănescu, după ce a învins Ucraina.