Eveniment

Ioan Es. Pop, unul dintre cei mai mari poeţi de după ’90, fost editor al Ziarului de Duminică, suplimentul cultural al Ziarului Financiar, a murit la vârsta de 66 de ani. „Poezia e drumul cel mai scurt de la cele văzute la cele nevăzute.“

19.06.2024, 21:53 181

Iona Es. Pop, unul dintre cei mai cunscuţi poeţi de după ’90 şi fost editor al Ziarului de Duminică, suplimentul de cultură al Ziarului Financiar, a murit la vârsta dce 66 de ani.

El a primit premiu Academiei Române pentru poezie şi premiul Uniunii Scriitorilor din România în 1999. El a primit şi Ordinul meritul cultural în grad de ofiţer în 2004, pe lângă multe alte premii.

El a debutat editorial cu volumul de poeme “Ieudul fără ieşire” în 1994.

Ziarul de Duminică a fost suplimentul cultural al Ziarului Financiar, unde Ioan Es. Pop a fost editor-şef până în 2009, când criza economică de atunci a dus la închiderea suplimentului.

Ioan Es. Pop s-a născut în 1958 în Vărai, judeţul Maramureş, iar în 1993 a absolvit Facultatea de Filologie, secţia limbă şi Literatură română şi Limba şi Literatura Engleză a Universităţi din Baia Mare.

De-a lungul anilor a publicat mai mult cărţi.

Într-un interviu acordat revistei Formula AS în 2012, Ioan Es. Pop a spus că „poezia e drumul cel mai scurt de la cele văzute la cele nevăzute“. Nu poetul e cel care scrie poezia, ci poezia îl scrie pe el.