Eveniment

Premieră făcută de un colos britanic pe piaţa de energie verde din România: cum va alimenta un proiect eolian care va fi gata abia anul viitor nişte consumatori care nu sunt în România şi nici în state vecine?

Premieră făcută de un colos britanic pe piaţa de...

Autor: Roxana Petrescu

21.06.2024, 08:00 2732

♦ Rezolv Energy, companie deţinută de fondul britanic de infrastructură Actis, cu active în administrare de 20 mld. euro, împreună cu partenerul său Low Carbon, au semnat un contract de vânzare de energie pe termen de 12 ani pentru un parc eolian care acum este în construcţie, cu parteneri din Cehia şi Slovacia, o premieră pe plan local ♦ Acest aranjament financiar poartă denumirea de acord virtual de achiziţie de energie electrică (VPPA), un instrument cheie pentru dezvoltarea proiectelor de energie verde din noul val.

VPPA-urile reprezintă un pas semnificativ în Europa Centrală şi de Sud-Est, unde majoritatea acordurilor PPA anterioare au fost acorduri fizice care impuneau ca producătorul şi cumpărătorul să fie în aceleaşi sau în ţări vecine cu reţele conectate. În schimb, un VPPA este un aranjament financiar în care cumpărătorul primeşte certificate care atestă faptul că energia provine dintr-o sursă regenerabilă specifică, iar energia curată este introdusă în reţea. Practic, în baza acestui acord, investitorii au putut accesa finanţările necesare. În schimb, energia electrică şi certificatele de energie regenerabilă (REC – Renewable Energy Certificates) sunt tratate ca active virtuale şi pot fi cumpărate sau vândute pe piaţa energetică. Practic, va exista un flux financiar între părţi, nu de energie propriu-zisă.

Un astfel de caz este cel anunţat ieri. Astfel, T-Mobile Cehia, Telekom Slovacia şi CE Colo Cehia, toate parte din Grupul Deutsche Telekom, au semnat acorduri virtuale de achiziţie de energie electrică (VPPA) transfrontaliere cu Rezolv Energy, producător de energie regenerabiă cu operaţiuni în România. Acestea sunt primele VPPA-uri transfrontaliere semnate de companii cehe sau slovace. Energia va proveni de la parcul eolian VIFOR de 461 MW dezvoltată de Rezolv şi Low Carbon în România (Buzău), iar aceste VPPA-uri vor permite construirea primei faze a proiectului.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro