Eveniment

România, dornică de calificare după meciul cu Belgia. Turcia–Portugalia, cap de afiş sâmbătă la Euro

România, dornică de calificare după meciul cu Belgia....

Autor: Rafael Hekman

22.06.2024, 09:37 244

Runda a doua a meciurilor din faza grupelor continuă sâmbătă cu România–Belgia în prim plan, dar şi cu înfruntarea orgoliilor dintre Turcia şi Portugalia, într-una dintre cele mai interesante confruntări din Grupa F. În celălalt meci, Georgia înfruntă Cehia, în duelul învinselor din prima rundă.

Turcia şi Portugalia, învingătoare în meciul de debut, se înfruntă într-un meci fascinant din Grupa F a UEFA Euro 2024, în timp ce Georgia şi Cehia, învinsele, caută primele puncte şi o posibilă calificare, cel puţin de pe locul 3. Belgia speră să-şi revină în faţa României, după înfrângerea din debut.

În schimb, tricolorii pot să îşi asigure calificarea chiar şi doar cu o remiză.

Meciurile au loc la Dortmund, Hamburg şi Köln.

16:00: Georgia vs Cehia (Grupa F, Hamburg )

Georgia şi-a jucat rolul său într-unul dintre cele mai antrenante meciuri de la Euro 2024 de până acum, în prima rundă, dar în cele din urmă nu a reuşit, pierzând cu 3-1 în faţa Turciei, în primul lor meci într-un turneu final internaţional major.

„Nu este niciodată plăcut când pierzi, dar cred că echipa mea poate fi mândră de performanţa noastră şi de faptul că a pus fotbalul georgian într-o lumină atât de pozitivă", a declarat încrezător antrenorul Willy Sagnol. „Cu cât vom juca mai multe meciuri ca acesta, cu atât vom fi mai buni".

Cehia a suferit şi ea o dezamăgire, fiind foarte aproape de a remiza cu Portugalia, care s-a impus târziu, cu al lui Francisco Conceição.

„Suntem cu toţii dezamăgiţi că am primit gol în timpul suplimentar", a declarat antrenorul Ivan Hašek. „Trebuie să lăsăm asta în urmă foarte repede, pentru că vom juca un meci cheie peste patru zile".

Aceasta este prima întâlnire dintre Georgia şi Cehia în orice competiţie. Cehia a câştigat cinci din ultimele şase meciuri în care s-a confruntat pentru prima dată cu o naţiune.

19:00: Turcia - Portugalia (Grupa F, Dortmund )

După ce a învins Georgia marţi la Dortmund, Turcia va încerca să obţină o victorie importantă când va înfrunta Portugalia pe acelaşi stadion. Kaan Ayhan, încrezător, a declarat: „În meciul cu Portugalia, noi vom fi outsiderii. Ei sunt una dintre favoritele la Euro 2024. Prin urmare, putem arăta cât de periculoşi suntem prin victorie".

Echipa lui Roberto Martínez a învins Cehia târziu, demonstrând că are capacitatea de a se mobiliza şi de a obţine un rezultat pozitiv, în circumstanţe dificile. Fundaşul Nuno Mendes este foarte conştient de ameninţarea pe care o reprezintă Turcia, declarând pentru Euro2024.com: „Au jucători tineri şi talentaţi şi va fi greu, asta e sigur. Dar noi suntem Portugalia şi vom merge să câştigăm".

Cristiano Ronaldo nu a marcat niciodată împotriva Turciei, deşi a înfruntat-o de trei ori. Doar împotriva Albaniei a jucat mai multe meciuri (4) fără să marcheze pentru Portugalia.


22:00: Belgia - România (Grupa E, Köln )

Una dintre cele mai mari surprize ale primei zile a fost înfrângerea Belgiei în faţa Slovaciei în Grupa E. Echipa lui Domenico Tedesco şi-a creat numeroase ocazii, dar nu a reuşit să le finalizeze, antrenorul recunoscând chiar el: „Nu pot spune echipei multe lucruri pe care ar fi trebuit să le facă mai bine. [Am ratat] ocazii mari, iar golul marcat de Slovacia ar fi trebuit evitat". Tedesco îl susţine pe atacantul Romelu Lukaku pentru a arăta o reacţie pozitivă împotriva României, adăugând: „Romelu ştie cum să marcheze goluri. El este foarte puternic mental şi îşi va reveni."

Doar Germania a câştigat la o diferenţă mai mare decât România în prima rundă la Euro 2024, tricolorii impunându-se cu 3-0 în faţa Ucrainei la Munchen. Optimismul şi pozitivismul par să fi pus stăpânire pe fiecare jucător al echipei lui Edward Iordănescu.

„Suntem entuziasmaţi, dar trebuie să luăm meciurile pas cu pas", a avertizat mijlocaşul Răzvan Marin. „Cred că 22 de milioane de români sunt fericiţi acum, cu siguranţă. Şi eu sunt fericit, dar trebuie să mergem mai departe".

Victoria României împotriva Ucrainei a fost doar a doua la un EURO (D5 L10), în timp ce pentru Belgia a fost primul meci în ultimele nouă la Euro, în care nu a reuşit să înscrie.

Un succes al României sau chiar şi o remiză, le poate asigura tricolorilor prezenţa în optimi, în timp ce Belgia e obligată să câştige, dacă vrea să evite o nouă eliminare timpurie.