Eveniment

Şoc total în Franţa: Preşedintele Macron a dizolvat Parlamentul şi a convocat alegeri anticipate după înfrângerea zdrobitoare în faţa partidului de extremă dreaptă condus de Marine le Pen

Şoc total în Franţa: Preşedintele Macron a dizolvat...

Autor: Ştefan Stan

09.06.2024, 22:45 1595

Preşedintele francez Emmanuel Macron a dizolvat duminică parlamentul, în urma înfrângerii zdrobitoare a partidului său în faţa partidului de extremă dreapta Raliul Naţional în alegerile europene.

Primul tur al alegerilor va avea loc pe 30 iunie. Cel de-al doilea va avea loc pe 7 iulie.

"Franţa are nevoie de o majoritate clară, în seninătate şi armonie. A fi francez, în fond, înseamnă să alegi să scrii istoria, nu să fii condus de ea", a declarat Macron.

Decizia de a dizolva Adunarea Naţională a fost primită cu neîncredere de susţinătorii săi, mai multe persoane strigând „Oh, nu” în timp ce vorbea.

Susţinătorii partidului Raliul Naţional al lui Marine Le Pen au sărbătorit în momentul în care Macron a anunţat dizolvarea, ceea ce va duce la noi alegeri parlamentare.

Aceştia au cântat „Dizolvare, dizolvare!” în timp ce urmăreau discursul lui Macron la un eveniment electoral unde Le Pen urmează să ia cuvântul.


Mişcarea de extremă-dreapta a lui Marine Le Pen a zdrobit coaliţia centristă a lui Emmanuel Macron în Franţa, obţinând aproape o treime din voturile pentru alegerile europene şi reuşind să obţină o cotă mai mult decât dublă faţă de cea a preşedintelui.

Într-o lovitură usturătoare pentru preşedintele francez pro-UE, sondajele de la ieşirea de la urne de duminică au arătat că Rassemblement National (RN) al lui Le Pen a devansat cu mult toate celelalte partide, cu aproximativ 33 de procente din voturi, faţă de 15 procente pentru alianţa lui Macron, aflată pe locul al doilea.

Dar Macron părea pregătit să evite la limită un umilitor loc trei, respingând o provocare din partea candidatului de centru-stânga Raphael Glucksmann, care, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, ar fi obţinut aproximativ 14 procente.

Votul a marcat a treia victorie consecutivă în alegerile europene pentru RN eurosceptic al lui Le Pen şi a reprezentat un eşec major pentru preşedintele francez, care a făcut din poziţia sa pro-europeană fermă un marcaj al mărcii sale politice.