Eveniment

Sumă record. Sebastian Burduja, ministrul Energiei: România a primit aproape 1,1 miliarde de euro de la Comisia Europeană, prin Fondul pentru Modernizare

Sumă record. Sebastian Burduja, ministrul Energiei:...

Autor: Mediafax

25.06.2024, 19:41 18266

România a primit aproape 1,1 miliarde de euro de la CE, prin Fondul pentru Modernizare, cea mai mare sumă acordată unei ţări din totalul celor 10 state membre care au primit bani, susţine, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„România a primit aproape 1,1 miliarde de euro din partea Comisiei Europene, prin Fondul pentru Modernizare. Vestea este şi mai îmbucurătoare prin faptul că finanţarea reprezintă cea mai mare sumă acordată unei ţări din totalul celor 10 state membre care au primit bani, respectiv 37% din totalul fondurilor pentru România!”, a scris, pe Facebook, Sebastian Burduja.

Conform ministrului, Fondul pentru Modernizare sprijină investiţiile în sistemele energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoarele energiei, industriei şi transporturilor şi îmbunătăţirea eficienţei energetice.

„Banii obţinuţi pentru România vor merge înspre dezvoltarea reţelelor de distribuţie a energiei, a reabilitării/modernizării reţelelor de termoficare, a reţelei de transport a gazelor naturale, precum şi în trenuri noi. De asemenea, suma include şi finanţarea viitoarelor proiecte stabilite prin Contracte pentru Diferenţă. Prin oferirea unui mecanism de sprijin financiar de operare, stabil şi previzibil, se creează un mediu atractiv pentru investitorii din domeniul energiei, stimulând astfel investiţiile în proiecte de energie verde şi tehnologii eficiente din punct de vedere energetic”, adaugă Burduja.

Acesta arată că în 12 luni, investiţiile finanţate pentru sistemul energetic prin Fondul pentru Modernizare şi PNRR au depăşit în total 25 de miliarde de euro, un record absolut.

Ministrul Energiei anunţă că se va concentra mai departe pe promovarea iniţiativelor pentru autoconsum, stocarea energiei în baterii şi modernizarea reţelelor de energie şi termoficare. El încurajează atât sectorul privat, cât şi pe cel public să acceseze finanţări nerambursabile pentru proiecte de eficienţă energetică.