Info

Peste 50 de ani de inovaţie pentru televizoarele Samsung: de la televizorul alb-negru la noile modele cu rezoluţie 8K şi AI integrat

ADVERTORIAL

Peste 50 de ani de inovaţie pentru televizoarele...

Autor: Publicitate

28.06.2024, 16:28 189

În era digitală în care trăim, inovaţia tehnologică redefineşte constant limitele posibilului, iar Samsung, unul dintre cei mai mari producători de electrocasnice şi electronice la nivel global, inovează de peste 50 de ani în materie de televizoare – de la primul său televizor alb-negru din 1970 şi până astăzi la cele mai inteligente modele cu rezoluţii de până la 8K dotate cu funcţii AI care revoluţionează experienţa de vizionare pentru utilizatori.  De la upscaling-ul 8K AI, care transformă conţinutul de rezoluţie inferioară într-o experienţă vizuală aproape indistinctibilă faţă de conţinutul nativ 8K, până la AI Motion Enhancer Pro, care aduce o claritate fără precedent în scenele de acţiune rapidă, noile funcţii AI ale Samsung promit să schimbe fundamental modul în care percepem şi interacţionăm cu televizoarele noastre.

“În ultimii 18 ani, Samsung a fost producătorul de televizoare numărul unu în lume. Şi datorită acestui record de a fi numărul unu, am făcut deja o mulţime de investiţii în AI, multe dintre aplicaţiile noastre de AI fiind prezentate deja lumii. Practic, AI-ul a devenit unul dintre elementele care fac televizoarele Samsung atât de competitive astăzi, iar în spatele acestui lucru se află mai multe elemente esenţiale. În primul rând, avem propriul nostru sistem de operare numit Tizen OS, care este folosit pe toate televizoarele şi dispozitivele noastre de afişaj, acest sistem de operare fiind securizat de Samsung Knox. În al doilea rând, am introdus procesorul AI, fiindcă fără un procesor puternic nu pot fi rulate cu uşurinţă funcţii AI. Noi dezvoltăm propriul nostru procesor AI puternic, care ne permite să rulăm fără probleme aplicaţii AI complexe”, a punctat Moonsoo Kim, Vice President, Application S/W R&D Group, Samsung Visual Display Division.

La baza revoluţiei AI din gama de televizoare Samsung stă procesorul NQ8 AI Gen3, un procesor ultra performant menit să ruleze aplicaţii AI complexe. “Procesorul NQ8 AI Gen 3 pe care l-am prezentat pentru prima dată în acest an este un procesor extrem de puternic. Comparativ cu procesorul generaţiei anterioare, acesta are o unitate de procesare neuronală (NPU) care oferă o viteză de două ori mai mare, plus de opt ori mai multe reţele neuronale. Trăim într-o eră în care aplicaţiile AI devin din ce în ce mai complexe,  iar aplicaţiile AI din ce în ce mai complexe necesită o putere de calcul mai mare. Şi pentru a obţine o putere de calcul mai mare, este nevoie de procesoare puternice”, a explicat el.

Această putere de calcul impresionantă permite rularea unor aplicaţii AI complexe, transformând fundamental modul în care interacţionăm cu televizoarele noastre. Imaginaţi-vă un televizor care nu doar afişează imagini, ci le înţelege şi le optimizează în timp real.

Una dintre cele mai impresionante funcţii ale noilor televizoare Samsung este AI Upscaling Pro. Această tehnologie foloseşte inteligenţa artificială pentru a transforma conţinutul de rezoluţie mai mică în imagini de înaltă calitate 4K sau chiar 8K.

“De exemplu, ar putea exista videoclipuri de calitate inferioară pe YouTube şi există conţinut de tip video sau imagini care au în mod intenţionat o calitate inferioară din cauza mediului de reţea slab şi a limitărilor rezultate. Prin urmare, indiferent dacă conţinutul original are o calitate scăzută sau dacă reţeaua este cea care a redus calitatea originală a conţinutului, AI Upscaling Pro  ne permite să creştem calitatea conţinutului. AI Upscaling poate creşte rezoluţia de până la 1,8 ori, fie că este vorba de rezoluţia SD, HD sau 4K”, a precizat Moonsoo Kim.

Pentru iubitorii de sport şi acţiune, funcţia AI Motion Enhancer Pro reprezintă o adevărată revelaţie.

"Acum, cu tehnologia noastră AI Motion Enhancer Pro, putem capta cu precizie obiectul în mişcare rapidă şi îl putem afişa cu acurateţe pe ecran. Astfel, fie că e vorba de un joc de golf pe care îl urmăriţi sau de un meci de fotbal, puteţi acum urmări traiectoria mingii cu o precizie mai mare şi pentru mai mult timp", a detaliat el.

Totodată, pentru pasionaţii de jocuri, Samsung a introdus funcţia AI Auto Game Mode pe noile sale televizoare, funcţie ce îmbunătăţeşte semnificativ experienţa de joc. "AI Auto Game Mode răspunde acestor nevoi ale gamerilor prin recunoaşterea titlului jocului afişat pe ecran şi, prin urmare, deducerea genului jocului pe care îl jucaţi optimizând imediat în mod automat setările de imagine şi sunet pentru acel gen."

Pentru a oferi o experienţă cât mai personalizată, Samsung a dezvoltat şi funcţia AI Customization Mode, care are ca obiectiv să îl scape pe utilizator de nevoia de a apăsa diferite butoane pe telecomandă pentru a schimba setările în funcţie de conţinutul urmărit. "Am introdus AI Customization Mode, unde utilizatorii pot defini setarea preferată a imaginii pentru aceste trei genuri diferite, şi anume filme, evenimente sportive şi alt conţinut general, astfel încât atunci când vizionează un anumit tip conţinut, AI-ul recunoaşte ce vizionează şi setează automat modul la setarea preferată."

Nici experienţa audio nu a fost neglijată în noile televizoare Samsung, care a fost la rândul ei mult îmbunătăţită cu ajutorul tehnologiei AI.

“V-aţi confruntat vreodată cu situaţia în care vă uitaţi la un film sau la un serial acasă, iar copiii voştri aleargă şi ţipă, iar asta vă distrage atenţia de la vizionarea conţinutului? Acesta este motivul pentru care am introdus amplificatorul activ de voce, pentru a aborda această problemă. Iar această tehnologie nu analizează doar zgomotul ambiental din afara televizorului, ci şi sunetul mixt din cadrul conţinutului pentru a distinge, de exemplu, între dialog şi zgomotul înconjurător din cadrul conţinutului. Astfel, oriunde aveţi zgomot de fond, dialogurile sunt amplificate, astfel încât să nu pierdeţi nicio conversaţie din conţinut”, a subliniat Moonsoo Kim, punând accent şi pe importanţa funcţiei “object tracking sound”.

“Această funcţie este unul dintre eforturile noastre de a potrivi cu adevărat înregistrarea video şi sunetul prin recunoaşterea diverselor informaţii din conţinut, cum ar fi sunetele în mişcare şi prin potrivirea locului de unde provine sunetul cu partea relevantă din înregistrarea video.”

Toate aceste funcţii bazate pe tehnologia AI sunt încorporate în noile televizoare Samsung din gama Neo QLED, care nu sunt doar dispozitive standalone, ci se integrează perfect în ecosistemul smart home prin intermediul platformei SmartThings.  

“Dispozitivele conectate şi interconectate vor juca un rol semnificativ în această imagine de ansamblu a inteligenţei artificiale. Şi pentru a duce acest lucru mai departe, am dezvoltat noi tehnologii. Există un număr tot mai mare de locuinţe cu un număr tot mai mare de dispozitive IOT. Iar aceste dispozitive IOT nu utilizează întotdeauna neapărat reţeaua Wi Fi, ci ele pot fi, de asemenea, dispozitive mici alimentate cu baterii, de exemplu dispozitive ZigBee sau Thread, care utilizează un protocol diferit de cel folosit până acum. Şi, de asemenea, Samsung se asigură că întregul sistem va fi compatibil nu numai cu protocolul Samsung, ci şi cu standarde externe precum Matter sau HCA, astfel încât dispozitivele inteligente să poată fi conectate cu mai multe alte dispozitive şi să aveţi control asupra mai multor dispozitive.”

Toate aceste inovaţii sunt cele care au menţinut Samsung pe primul loc la nivel global pe o piaţă atât de competitivă, a încheiat Moonsoo Kim.

“Pentru că am dezvoltat şi integrat toate aceste tehnologii şi funcţii noi, televizorul Samsung a reuşit să continue să fie numărul unu în lume timp de 18 ani.  Tehnologiile pe care le-am văzut astăzi s-ar putea să nu fie ceva ce puteţi atinge sau puteţi vedea cu ochii voştri, dar toate aceste tehnologii AI detaliate mai sus au fost infuzate în toate funcţiile diferite ale televizoarelor Samsung”.