Mediafax.biz Exclusiv

Grecii de la Piraeus au mutat la Londra credite de 1,9 mld. euro

Autor: Razvan Voican

14.12.2010, 19:10 37

În bilanţul local de la Bucureşti figuraucredite de 1,62 mld. euro. Strict în 2009 Piraeus Bank România avândut sucursalei din Londra un portofoliu de creanţe din crediteîn valoare de 234,5 mil. euro, faţă de circa 1,13 mld. euro în2008, potrivit datelor publicate de bancă.

În cazul creditelor expatriate la Londra,Piraeus Bank România continuă să se ocupe de activităţile deadministrare, încasând în schimb comisioane de la sucursalabritanică a grupului. Creditele au fost mutate la Londra în cadrulpoliticii de managament al costurilor şi de distribuţie aactivelor: Piareus Bank România acţionează ca agent, gestionândportofoliul externalizate, în timp ce riscul aferent şi veniturilecorespunză toare au fost transferate în MareaBritanie.

Cumulând creditele care "aparţin" acum dinpunct de vedere legal sucursalei londoneze, grecii de la Piraeusaveau active "originate" în România de 4,2 mld. euro, în scădere cu145 mil. euro faţă de 2008. În bilanţul local figurau active deaproape 2,3 mld. euro, după standardele internaţionale deraportare.

În urma transferului de credite, Piraeus BankRomânia a încasat de la Londra comisioane de peste 56 mil. euro,nivel mai mult decât dublu faţă de cel din 2008. În total, câştiguldin taxe şi comisioane pe 2009 s-a ridicat la aproape 63 mil. euro,potrivit datelor publicate de bancă, în creştere cu peste 80% faţăde 2008.

Unele credite acordate în România au fosttransferate prin cesiune la Londra, la scurt timp de la încheiereacontractelor de credit şi la valoarea nominală, cu toate riscurileşi beneficiile aferente. Comisioanele primite de Piraeus BankRomânia sunt calculate ca procent din venitul din dobânzi obţinutde sucursala din Londra de pe urma creditelor originate înRomânia.

Pentru creditele rămase în bilanţul local,banca avea la sfârşitul lui 2009 provizioane de aproape 92 mil.euro, în creştere de 2,5 ori faţă de nivelul din anulprecedent.