IT&C

OTE şi Deutsche Telekom în România, peste 1,3 mld. €

OTE şi Deutsche Telekom în România, peste 1,3 mld. €

Autor: Adrian Seceleanu

26.10.2010, 17:34 10

Companiile controlate de grupurile decomunicaţii OTE (Grecia) şi Deutsche Telekom (Germania) au avutanul trecut un business de aproximativ 1,3 mld. euro, potrivitdatelor publicate de companii la Registrul Comerţului.

Rulajul este aproape egal cu cel înregistratîn anul 2008, în condiţiile în care Cosmote a cumpărat Zapp, iarcreşterile din telefonia mobilă au compensat scăderile din toatecelelalte afaceri, de la telefonie fixă până la retail. Cele cincicompanii aflate în sfera de influenţă greco-germană sunt Romtelecom(numărul unu pe telefonie fixă), Cosmote (numărul trei pe telefoniemobilă), Germanos (numărul unu pe retail telecom), Zapp (operatorde telefonie mobilă care va fi absorbit de Cosmote) şi Combridge(furnizor de servicii pentru operatori şi companii).

Deutsche Telekom şi OTE nu au publicat dateconsolidate pe businessul din România pentru întreg anul 2009,astfel că este posibil ca, excluzând unele achiziţii realizateîntre companiile din grup, rulajul să fie mai mic de 1,37 mld.euro.

Singura cifră consolidată publicată deDeutsche Telekom privind afacerile din România din 2009 este de 1,1mld. euro, dar ea nu include datele pentru întreg anultrecut.

Datele DT arătau pentru 2009 un profitoperaţional înainte de plata dobânzilor, taxelor şi a deprecieriişi amortizării (EBITDA) de 293 mil. euro pentru operaţiunile dinRomânia.

Datele financiare cumulate de la RegistrulComerţului pentru cele cinci companii ale OTE şi DT din România,care sunt calculate după standardele româneşti de contabilitate(RAS), arată o pierdere brută de peste 60 mil. euro. în 2009, doarRomtelecom şi Combridge au avut profit, în timp ce Cosmote,Germanos şi Zapp au înregistrat pierderi. Pe de altă parte,publicarea datelor financiare ale Germanos arată creştereainfluenţei pe care o are pe plan local şi în cadrul OTE StefanosTheocharopoulos, care a fost numit CEO al Cosmote România înianuarie 2008. De la coordonarea Cosmote - un business de 310 mil.euro în 2008, el a preluat anul trecut şi managementul Germanos şicel al Zapp, companii are au avut împreună în 2009 un rulaj de 570mil. euro, potrivit Registrului Comerţului.

Companiile OTE şi Deutsche Telekom potrevendica, împreună, numărul unu pe piaţa de comunicaţii dinRomânia din punctul de vedere al nivelului cumulat al afacerilor,însă, din punctul de vedere al profitabilităţii, Orange şi Vodafonerămân lideri de necontestat. Orange, parte a France Telecom, aafişat în 2009 un profit brut de 320 mil. euro la afaceri de 1,044mld. euro, potrivit Registrului Comer ţului.Subsidiara locală a grupuluibritanic Vodafone a anunţat, de asemenea, un profit brut de 284mil. euro la afaceri de 930 mil. euro, conform aceleiaşisurse.Datele Orangeşi Vodafone menţionate sunt rapor tate în RAS.

Din punctul de vedere al cifrei de afaceri,cele mai mari companii telecom din România după datele pe 2009sunt, în ordine, Orange, Vodafone, Romtelecom, Cosmote şiRCS&RDS.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului,cei mai mari şase retaileri GSM de pe piaţa locală au înregistratscăderi ale afacerilor anul trecut, între 9% (Fonomat) şi 31%(Avenir Telecom). Cel mai profitabil retailer GSM a fost Euro GSM,o companie deţinută de clujenii Silvia şi Zsolt Fodor.

Germanos a făcut 109 mil. euro din telefoaneşi accesorii

Germanos, cel mai mare retailer telecom de pepiaţa locală, controlat de operatorul de comunicaţii mobileCosmote, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 109 mil.euro, în scădere cu 16% faţă de anul 2008, potrivit celor mairecente date de la Registrul Comerţului. Compania şi-a reduspierderile de la 4 mil. euro în 2008 la 2,4 mil. euro anul trecut.Reprezentanţii Germanos nu au comentat datele financiare pe2009.

Piaţa detelefoane mobile a scăzut anul trecut cu 30%, la 253 mil. euro,potrivit companiei de analiză GfK România, pe fondul recesiunii şial raţionalizării achiziţiilor de telefoane de către consumatori şicompanii. În acest context toţi marii retaileri GSM au înregistratafaceri mai mici. Avenir Telecom, numărul doi pe piaţă, a avut unrulaj mai mic cu 31%, de 44 mil. euro, iar Arsis Trading, numărultrei, a avut afaceri de 24,7 mil. euro, în scădere cu12%.

Germanos, careare o reţea de aproximativ 250 de magazine în ţară, vinde şiservicii ale companiilor din grup (Romtelecom, Cosmote, Zapp), darşi produse precum sisteme de navigaţie (GPS) sau aparate foto. Anultrecut vânzările Germanos de sisteme GPS şi de accesorii pentrumobile au crescut uşor, potrivit unor declaraţii anterioare a luiAlexandru Munteanu, directorul de vânzări al retailerului.