Politică

BEC-ului i-a trebuit mai putin de doua secunde sa numere fiecare vot din cele 138.000 contestate

BEC-ului i-a trebuit mai putin de doua secunde sa numere fiecare vot din cele 138.000 contestate
13.12.2009, 23:05 24

Biroul Electoral Central (BEC) ar urma sa anunte astazirezultatul renumararii voturilor nule dispusa de CurteaConstitutionala (CC), dar PSD a venit, la finele saptamanii, cu noicereri, intre care expertizarea grafologica a declaratiilor pepropria raspundere date in sectiile de vot speciale dinstrainatate, un proces, daca nu imposibil, cel putin extrem dedificil si care ar putea consuma un timp enorm.

Basescu castiga mai mult din voturile nule decatGeoana

Biroul Electoral Central a anuntat aseara dupa numarareavoturilor nule din tara, ca dintre cele circa 137.000 de buletinede vot nule, s-au regasit un numar de 2.137 de voturi valabilexprimate, dintre care 1.169 pentru Traian Basescu si 968 pentruMircea Geoana.

Contestarea de catre PSD la Curtea Constitutionala arezultatului scrutinului din sase decembrie are, in plan practic,drept consecinta intarzierea validarii rezultatului alegerilor si,pe cale de consecinta, a mandatului prezidential.

Mai putin de 2 secunde pentru numararea unuivot

In urma cererii PSD, Curtea a dispus vineri renumarareavoturilor nule din tara, in numar de 138.476. Procesul derenumarare a voturilor care, potrivit dispozitiilor Curtii, trebuiesa se incheie astazi la ora 15.00 necesita 38 de ore, dacanumararea unui singur buletin ar dura o singura secunda(numaratoarea s-a efectuat intr-un singur birou la BEC). Dacanumaratoarea unui vot a durat doua secunde, ar fi fost nevoie de 76de ore, adica mai putin decat timpul acordat de CurteaConstitutionala BEC - 72 de ore (numaratoarea a inceput vineri dupaamiaza si trebuie finalizata astazi la 15.00) pentru numarareacelor 138.000 de voturi nule.

Contactat de ZF, purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, adat asigurari ca BEC va finaliza numaratoarea pana la ora stabilitade Curtea Constitutionala, precizand ca nu stie cat dureazanumararea unui vot.

Anuntul oficial din partea BEC privind rezultatul renumararii vafi facut in momentul finalizarii operatiunii si nu vor fiprezentate date partiale.

Conform procesului verbal al BEC privind rezultatul pentrualegerea presedintelui Romaniei, numarul voturilor nule la aldoilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale este de 138.476voturi, iar diferenta de voturi intre Traian Basescu si MirceaGeoana este de 70.040 de voturi.

Marti PSD a depus la Curtea Constitutionala o cerere de anularea turului al doilea al alegerilor prezidentiale si de repetare ascrutinului.

Curtea a dispus numaratoarea voturilor nule. Purtatorul decuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a declarat, la finelesaptamanii, ca formatiunea sa solicita expertizarea grafologica adeclaratiilor pe proprie raspundere semnate de votantii dinsectiile speciale din strainatate.

"Cer compararea tuturor CNP-urilor din sectiile speciale cusectiile normale. Cer, in strainatate, compararea numarului devoturi cu numarul de declaratii pe proprie raspundere. Declaratiilepe proprie raspundere sa fie expertizate, inclusiv grafologic, sase constate ca persoanele care le-au dat sunt cele care au si scrisaceste declaratii", a spus Duvaz.

El a precizat ca renumararea voturilor, decisa de CurteaConstitutionala, ar putea fi o "perdea de fum", care sa acopere defapt frauda prin falsificarea declaratiilor pe proprieraspundere.

Duvaz a subliniat ca PSD nu a solicitat renumararea voturilornule, ci a reclamat dublarea stampilei pe buletine si anularea devoturi. Duvaz sustine ca dupa inchiderea urnelor o parte dinvoturile pentru Mircea Geoana au fost anulate prin aplicarea unei adoua stampile. Insa nu se stie cum poate fi demonstrat acest lucru,daca el s-ar fi intamplat.

"Nu vreau sa ne pacalim. Ar putea sa ne trezim ca ajungem caaceasta renumarare a voturilor nule sa fie o perdea de fum. Inprimul rand ca am reclamat altceva: dublarea stampilei si anulareade voturi. Acest lucru nu se poate face decat prin expertiza, oexpertiza tehnica complicata, ca sa constate ca stampila nu s-a datla aceeasi ora. Sau nu a fost cu aceeasi cerneala. Este o expertizacare nu este simpla. Se poate constata prin expertiza, si unde noireclamam sunt sectiile speciale din tara si strainatate", a spusDuvaz.

Toate aceste lucruri pot conduce la amanarea unei decizii a CCprivind corectitudinea scrutinului, la amanarea validariimandatului prezidential si deci a formarii unui nou guvern.

Cele mai citite ştiri