Eveniment

Elena Lasconi a câştigat şefia USR din primul tur, cu 68% din voturi. Va candida la Preşedinţia României

Elena Lasconi a fost prima pe lista USR pentru alegerile europarlamentare.

Elena Lasconi a fost prima pe lista USR pentru alegerile europarlamentare.

Autor: Iulian Anghel

27.06.2024, 00:05 180

♦ Se naşte o nouă stea în politică?

Primăriţa orăşelului Câmpulung Muscel (30.000 de locuitori) a câştigat preşedinţia USR cu 68% din voturi, la doar trei săptămâni după ce câştigase un al doilea mandat de primar, cu 70% din voturi. Lasconi devine astfel speranţa de revenire a USR, partid care a suferit o înfrângere umilitoare la alegerile europarlamentare din 9 iunie unde a obţinut doar 8% din voturi, după ce, la precedentele alegeri pentru Parlamentul European, captase adeziunea a 25% din electorat.

Lasconi seamănă foarte mult cu premierul Italiei, Georgia Meloni, nu doar fizic. Aplombul lor în discursul public apropie şi captează auditoriul. După anunţul că a câştigat alegerile, Lasconi a spus, pentru prima dată, răspicat: USR este un partid de centru-dreapta, nu un partid „progresist“, o clarificare pe care USR a evitat-o ani de zile încercând să ciupească voturi din două străchini. Progresist este PSD, a adăugat ea. USR a fost înfiinţat de Nicuşor Dan, actualul primar general (la al doilea mandat). USD a primit un sprijin enorm din partea tinerilor din marile oraşe, dar nimeni nu a ştiut ani de zile ce agendă are. De aceea a şi pierdut atât de mult. Aşa numitul „progresism“ este asociat cu stânga radicală unde toată lumea care nu vrea reguli este liberă să nu aibă reguli în materie de comportament public. Lasconi spune acum: USR nu este „progresist“, este de centru-dreapta. Este o declaraţie binevenită şi clarificatoare.

Având şcoala Pro-tv în spate, fosta jurnalistă de televiziune are talentul şi ştiinţa de a emoţiona publicul. Nu este ea chiar o Giorgia Meloni, dar „patrie“, „steag“, „hai România“ la campionatul european nu i-au fost străine în conferinţa de presă de după anunţul rezultatelor pentru şefia USR.

Elena Lasconi a fost prima pe lista USR pentru alegerile europarlamentare. Dar fostul preşedinte al partidului, Cătălin Drulă, a elinimnat-o după cea ea a spus că a votat pentru „referendumul pentru familie“ al PSD, adică împotriva căsătoriilor gay. Or, o astfel de decizie indica clar că USD ar fi un partid progresist care susţine căsătoria între persoanele de acelaşi sex. Lasconi spune: sunt o fiinţă credincioasă, cred că o familie este o uniune între un bărbat şi o femeie, dar nu am nimic împotriva unei uniuni civile între parteneri de acelaşi sex şi mai cred că statul nu trebuie să-şi bage nasul în treburile intime ale oamenilor. Sunt explicaţii binevenite de la un partid votat de oameni, dar despre care nu se ştie mai nimic, dacă vorbim de teme majore.

Lasconi a anunţat că-şi va depune candidatura în partid şi pentru a ataca funcţia supremă în stat.

Câte şanse va avea, sondajele nu arată încă. Un lucru ce pare clar acum este că ea va ridica partidul pentru alegerile parlamentare. Vorbeşte coerent, ştie cum să-şi coordoneze vorbele cu gesturile, râde tot timpul (deh, televiziunea). O prezenţă plăcută între atâţia morăcănoşi.