Politică

Ce ar pierde si ce ar castiga PSD prin plecarea lui Ion Iliescu

16.05.2005, 19:43 12

Ruperea lui Ion Iliescu de PSD, ipoteza intarita dupa discursul de ramas bun sustinut la sfarsitul saptamanii, ar aduce, pe termen scurt, prejudicii minore acestui partid, compensate in timp de beneficii electorale si de imagine, considera analistii politici. Dupa 15 ani in care a condus si influentat destinele Romaniei si, in mod hotarator, pe cele ale partidului fondat in urma cu aproximativ 13 ani, analistii cred ca "epoca Iliescu" este pe punctul de a se incheia.

Analistul Cristian Preda considera ca plecarea lui Iliescu ar aduce PSD o clarificare doctrinara, in conditiile in care fostul presedinte este mult mai atasat valorilor de stanga decat conducerea actuala a partidului. Insa un beneficiu al plecarii fostul presedinte din formatiunea creata "pe ruinele fostului partid comunist" ar fi incheierea comunismului ca organizatie in Romania.

Analistul Stelian Tanase afirma ca epoca Iliescu s-a incheiat inclusiv in PSD. "Privind spre 2008, cei care au refuzat intoarcerea lui Ion Iliescu, la Congres, in conducerea PSD au spus ca el nu mai reprezinta o solutie. Electoratul pe care se baza Ion Iliescu, PSD nu prea il mai vrea." In plus, considera Stelian Tanase, in PSD sunt oameni bogati precum Adrian Nastase, Miron Mitrea, baronii locali, producandu-se astfel o prapastie intre conducerea PSD si electoratul rural, sarac si imbatranit al lui Ion Iliescu.

Pe termen scurt, spune Tanase, PSD va pierde un anumit culoar electoral pe care il reprezenta Ion Iliescu: "Nastase, Geoana, Mitrea nu au zambetul populist al lui Iliescu, nu se bucura de priza la un anumit tip de electorat". Insa, pe termen lung, in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, PSD isi doreste un alt electorat decat cel fidel lui Iliescu, informat, provenind din zonele industriale si din acest punct de vedere plecarea lui Iliescu poate fi considerata un beneficiu, conchide Tanase.

Analistul Dan Pavel considera ca timp de 15 ani Ion Iliescu a tinut in loc Romania si miscarea de stanga. Despre influenta lui Iliescu in perioada post-decembrista, analistul are in lucru cartea "Epoca Iliescu si mostenirea politica a FSN".

Prin plecarea fostului presedinte, PSD va avea "oricum" de castigat, spune Pavel. "Oamenii au inteles ce fel de politician este la sfarsit dupa gratierea lui Cozma si folosirea cuvantului tovaras", argumenteaza el.

"Un PSD fara Ion lliescu nu va fi acelasi lucru. Este sfarsitul unei dominatii destul de mari asupra unui partid mare. Acest tip de dominatie nu va mai fi posibil, nu va mai fi nevoie de un lider care sa reprezinte o combinatie intre un fost lider comunist si un incepator in ale democratiei", considera Dan Pavel.

Performantele electorale ale PSD, mai considera analistul politic, vor depinde in mai mica masura de plecarea sau ramanerea in partid a lui Iliescu ci, in mai mare masura, de performantele actualului guvern.

In cazul in care fostul presedinte fondeaza un nou partid, Dan Pavel considera ca aceasta formatiune va fi comparabila, din punctul de vedere al audientei politice, cu Actiunea Populara fondata de fostul presedinte Emil Constantinescu.

Profesorul Daniel Barbu considera ca plecarea sau ramanerea lui Iliescu va fi "indiferenta" pentru PSD. "PSD a fost si este un partid stat, a avut o relatie privilegiata cu administratia. Prin urmare, plecarea unui om, fie el si Ion Iliescu nu are cum sa afecteze partidul. Ar insemna sa admitem ca PSD a fost, timp de 15 ani, un partid socialist, ceea ce stim cu totii ca nu a fost", afirma analistul politic.

Un alt argument al lui Daniel Barbu este ca fostul presedinte a atins, din punct de vedere politic, momentul final al carierei sale politice. Iar incercarea de a fonda un alt partid va fi lipsita de succes, considera Barbu: "Ion Iliescu a putut sa plece si sa-si faca un partid in martie ''92 numai in masura in care era atunci seful administratiei, avea serviciile secrete, primariile sub comanda. Acum nu mai are nimic. Ii are pe Ioan Talpes si Corina Cretu, iar cu ei nu poate ajunge foarte departe".



Filialele incep sa-i raspunda lui Iliescu

Discursul vehement al lui Ion Iliescu a avut un mesaj, indirect, catre baza partidului, de al carui sprijin depinde, cel mai probabil, planurile politice de viitor ale fostului presedinte. In acest moment este greu de comensurat de ce sprijin se bucura, in filiale, Iliescu. Au existat, inainte de Congres, declaratii de sustinere a candidaturii sale, ramase fara ecou in fata urnelor de vot. Pe de alta parte, multi dintre noii lideri de organizatii alesi inaintea Congresului sunt fosti ministri promovati in Cabinetul Nastase si alti apropiati ai noii conduceri. Prin urmare, declaratiile liderilor de filiale nu pot fi considerate o oglinda a sustinerii in teritoriu a fostului presedinte. Insa sunt un indiciu.

Presedintele PSD Prahova, Marian Saniuta, a declarat, ieri, ca nu se regaseste in PSD-ul descris de Ion Iliescu in discursul tinut la sfarsitul saptamanii, desi "sunt multe adevaruri spuse in acel discurs". Intrebat ce ar insemna PSD fara Ion Iliescu, Marian Saniuta a raspuns: "Cred ca ne va trebui putin timp ca sa vedem ce inseamna PSD-ul fara Ion Iliescu in conducere". Saniuta, promovat politic si in administratia centrala de Adrian Nastase, a mentionat ca nu l-ar vedea pe Iliescu intr-o functie onorifica in partid.

Organizatia judeteana Prahova a PSD a fost una din organizatiile care au sustinut, declarativ, candidatura lui Iliescu la functia de presedinte al acestui partid.



Iliescu s-a dezis de cei care au preluat puterea in partid

Trei mesaje importante a transmis Ion Iliescu la Consiliul National al PSD de la sfarsitul saptamanii, fara insa a clarifica daca va mai ramane sau nu membru al partidului pe care l-a fondat. In primul rand a pus in discutie legitimitatea alegerilor de la Congres, acuzand actuala conducere ca a facut "manevre si jocuri de culise" pentru a-l indeparta. "Intreaga energie a unor lideri, a grupurilor de interese si de presiune formate in jurul lor, care s-au dovedit a fi mai puternice decat mi-am imaginat, a fost conceputa pentru initierea si finalizarea unor negocieri subterane, a unor adevarate trocuri si tranzactii pentru distribuirea de functii in partid". Un alt mesaj, legat de primul, i-a avut ca tinta pe liderii controversati ai partidului, care au promovat, potrivit lui Iliescu, "politica clientelara", au facut averi intr-o maniera suspecta, sunt vulnerabili si aroganti. "Care este diferenta intre aceste targuieli pentru obtinerea de foloase materiale si cele pentru obtinerea de functii in partid?", s-a intrebat fostul presedinte. Un al treilea mesaj a fost cel cu privire la planurile politice personale. Iliescu a spus ca se mai gandeste daca ramane sau nu in PSD. Insa, in oricare dintre cele doua cazuri, fostul presedinte a aratat ca va milita, in continuare, pentru unificarea miscarii social-democrate si va activa in politica pe culoarul de stanga.



La o zi dupa reuniunea Consiliului National al PSD, Ion Iliescu a avut un puseu de tensiune. Nu a necesitat spitalizare, insa a fost consultat la domiciliu de medicul sau de familie, senatorul PSD Sorin Oprescu. Oprescu a declarat, conform Mediafax, ca fostul presedinte a avut "un usor puseu de tensiune", insa starea i s-a ameliorat rapid. Sorin Oprescu a mai afirmat ca Ion Iliescu nu a avut alte probleme de sanatate. mirela.luca@zf.ro