Politică

Cozma cere sa fie confruntat cu Iliescu

13.05.2005, 20:13 17

Fostul lider al minerilor, Miron Cozma, le-a cerut ieri anchetatorilor sa-l confrunte cu fostul presedinte Ion Iliescu pentru a demonstra ca acesta din urma a mintit atunci cand s-a folosit de numele sau si i-a multumit pentru interventia minerilor in timpul evenimentelor din 13-15 iunie 1990.

Tot ieri, fostul prim-ministru in timpul mineriadelor din 13-15 iunie, Petre Roman, a declarat, dupa o intalnire cu procurorii militari, ca Ion Iliescu poarta "o raspundere politica" pentru acele evenimente.

Miron Cozma a fost audiat, din nou, ieri, in cazul dosarului mineriadelor din 13-15 iunie. Roman s-a prezentat la Parchetul militar din proprie initiativa pentru ca declaratiile sale anterioare, pe acest subiect, sa fie consemnate intr-o declaratie. Roman nu are nici o calitate in dosarul mineriadelor.

Avocatul lui Miron Cozma a declarat ca fostul lider al minerilor

le-a spus procurorilor militari ca nu a discutat niciodata cu Ion Iliescu inainte de 14 iunie 1990 si l-a acuzat pe fostul presedinte ca a mintit cand s-a folosit de numele sau spunand ca ar fi discutat cu el sa faca "curatenie" in Bucuresti. Imediat dupa mineriade, Ion Iliescu, care era presedinte, i-a multumit "inginerului Cozma" pentru faptul ca, impreuna cu minerii sai, au facut "curatenie" in Capitala.

In timpul mineriadelor, Universitatea si sediile partidelor istorice au fost distruse de mineri. Au fost morti si raniti, dar o singura persoana - un miner - a fost condamnata. Avocatul lui Cozma a spus ieri ca nu fostul lider i-a adus pe mineri in Bucuresti, ci el ar fi venit dupa ortaci la o zi dupa ce ei ajunsesera deja in Capitala. Cozma era atunci - spune avocatul - un lider marunt care nu avea influenta asupra minerilor. Potrivit avocatului, Cozma ar mai fi spus ca, dupa ce a ajuns in Bucuresti, ar fi fost luat la plimbare de Virgil Magureanu care i-a aratat distrugerile facute de mineri.

Roman a declarat ieri, dupa iesirea de la Parchetul militar, ca "minerii nu au venit de capul lor", ci au fost manipulati. "Dar aceasta ancheta ne va duce la identificarea celor care au profitat de pe urma acelor evenimente", a spus Roman, fara sa dea detalii.