Politică

Disputa Geoana-Talpes pe marginea comportamentului fata de Iliescu

25.05.2005, 20:14 14

Mircea Geoana a depasit formula fair-play-ului si a avut recent pozitii agresive si neargumentate la adresa lui Ion Iliescu, a declarat, ieri, senatorul independent Ioan Talpes, explicand motivele demisiei sale din PSD. Mircea Geoana a respins criticile lui Talpes.

Talpes a demisionat din PSD luni, argumentand ca noua garnitura de lideri ai partidului s-a purtat ireverentios cu Ion Iliescu.

Pentru a argumenta spusele sale, IoanTalpes s-a referit la un recent interviu al lui Geoana, in care acesta ar fi avut "manifestari de pustism".

"Intrebat daca Iliescu isi va face partid cand iese din spital, Geoana a spus ca trebuie intrebati medicii. Un asemenea raspuns este incalificabil. El stia ce spune si este cumplit sa-ti permiti sa faci asemenea afirmatii. Nu este normal sa argumentezi un raspuns printr-un handicap al altcuiva", a mai spus Talpes.

Presedintele PSD, senatorul Mircea Geoana, a negat ca ar fi facut astfel de aprecieri la adresa lui Iliescu. El a mai spus ca niciodata nu a avut vreun conflict cu Talpes, spunand ca l-a apreciat pe fostul senator PSD pentru experienta pe care o are.

In privinta plecarii lui Talpes din partid, Geoana a subliniat ca a anticipat decizia acestuia de a demisiona. "Imi pare rau ca a facut acest gest, dar pana la urma nimeni nu este de neinlocuit", a completat liderul PSD.

Referitor la viitorul sau politic, Talpes a spus ca deocamdata nu va parasi viata politica. "Cred ca am raspunderi mai mari vizavi de viata politica", a explicat Talpes.

Intrebat de ziaristi daca Iliescu mai poate, in opinia lui, sa faca un nou partid, Talpes a spus: "Iliescu are mai multa forta si tarie decat ne imaginam cu totii". Cu toate acestea, fostul consilier prezidential a subliniat ca nu stie daca fostul presedinte al Romaniei doreste acest lucru. Talpes a dat insa asigurari ca-i va fi alaturi lui Iliescu, in calitate de prieten.

In opinia lui Mircea Geoana, Iliescu nu isi va face un alt partid. "Discutiile despre formarea de partide este un sport national", a conchis liderul PSD. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a mai admis, ieri, intr-o declaratie data presei, ca mai sunt si alti nemultumiti in partid, in afara lui Talpes, dar a spus ca "pana la plecare e o distanta destul de lunga".

Liderul social-democrat a declarat ca cei nemultumiti sunt "relativ importanti". "Mai sunt si nemultumiti, altii dezamagiti de faptul ca sunt in opozitie si de alegerile preliminare din partid, din toamna anului trecut", a mai declarat Geoana, apreciind insa ca nemultumitii nu sunt prea numerosi in randul parlamentarilor.

Presedintele PSD considera ca situatia in partid este "mult mai stabila decat in 1997".

Referitor la Alin Teodorescu, liderul social-democrat a spus ca l-a "urecheat" pe fostul membru al Guvernului PSD pentru declaratiile publice la adresa lui Iliescu si a lui Nastase, adaugand ca "nu ramane netaxata chestia asta". Alin Teodorescu declarase, saptamana trecuta, ca in vara lui 2004 Iliescu i-a cerut demisia lui Nastase, lucru infirmat si de fostul presedinte si de fostul premier.

Geoana a precizat ca acest subiect nu s-a discutat la sedinta de luni a Biroului Permanent al PSD, dar a admis ca declaratiile lui Teodorescu au creat nemultumire in PSD.

Senatorul Ioan Talpes a demisionat, luni, din PSD, deputatul Mihai Malaimare anuntandu-si si el demisia. Tot luni, fostul presedinte al PSD Arad, Dorel Popa, care a fost si primar al municipiului pana la alegerile din 2004, si-a dat demisia din partid, motivand ca este nemultumit de comunicarea cu actuala conducere a filialei. Mediafax