Politică

Iliescu da asigurari, din spital, ca nu paraseste PSD, sustine Iorgovan

18.05.2005, 19:22 14

Daca la inceputul saptamanii problemele de sanatate ale lui Ion Iliescu au impus prudenta in declaratiile liderilor partidului, ieri au fost reluate interventiile publice legate de ipoteza plecarii fondatorului PSD.

Senatorul Antonie Iorgovan, unul dintre partizanii fostului presedinte, s-a declarat convins ca Iliescu nu va parasi PSD. "Am vorbit cu domnul Iliescu la telefon de cand este in spital. Convingerea mea este ca nu va pleca din partid si ca nu vor pleca nici altii (...) Chiar daca domnul Iliescu ar pleca, eu, Antonie Iorgovan, nu plec pentru ca nu cred intr-o asemenea miscare", a declarat senatorul Iorgovan.

Este inca o pozitie inregistrata in randul partizanilor lui Ion Iliescu care si-au exprimat, intr-un mod sau altul, dezaprobarea fata de alegerile de la Congres.

Cu o zi in urma senatorul Octav Cozmanca, fost presedinte executiv al PSD, a exprimat in sedinta grupului senatorial o pozitie critica fata de atitudinea necolegiala a conducerii PSD. De asemenea, el s-a aratat ingrijorat de scaderea in sondaje a ponderii partidului.

Asemenea altor colegi, Cozmanca a spus ca nu doreste sa ocupe nici o functie in partid, anunt care poate fi interpretat drept o atitudine de delimitare fata de actuala conducere.

In urma cu cateva zile, alti doi apropiati fostului presedinte, senatorii Ioan Talpes si Nicolae Apostol si-au anuntat retragerea. Talpes, din functiile de conducere ale PSD - era lider al filialei Cars-Severin si presedinte al Comisiei de aparare din Senat -, iar Apostol si-a anuntat demisia din partid.

Discutiile din PSD au fost temporizate in ultimele zile ca urmare a problemelor de sanatate ale lui Ion Iliescu.

Ion Iliescu va fi externat in cateva zile, insa va avea nevoie de un scurt concediu dupa interventia de dilatare a arterelor coronare, a declarat ieri dupa amiaza medicul Sorin Oprescu, directorul Spitalului Elias.

Aseara ori in aceasta dimineata fostul presedinte urma sa fie transferat de la Spitalul Floreasca, unde i-a fost facuta interventia, la Spitalul Elias.

Potrivit lui Oprescu, dupa externare, Ion Iliescu nu va avea nevoie de consult periodic: "Nevoia de a merge la consult la Oprescu va fi doar in cazul in care pe Ion Iliescu il depaseste vreo hotarare politica", a spus medicul sau personal, totodata unul dintre apropiatii oameni politici.

Oprescu a mai spus ca nu au existat complicatii nici pe timpul noptii.

Ion Iliescu a depasit cu bine prima noapte de dupa interventia de dilatare a arterelor coronare si nu a reclamat nici o durere, a afirmat Oprescu.

Nici ieri Ion Iliescu nu a primit vizite la spitalul Floreasca, unde a avut loc interventia de dilatare a arterelor coronare. Lideri ai PSD comentau insa, in Parlament, starea sanatatii fostului lider de partid. De asemenea, PNL a avut o interventie publica prin purtatorul de cuvant, Eugen Nicolaescu, in care si-a exprimat speranta ca fostul presedinte nu se va retrage din politica din motive medicale. mirela.luca@zf.ro