Politică

Iliescu isi redescopera vocatia de cenzor al puterii

15.07.2005, 20:19 14

Dificultatile cu care se confrunta Guvernul dupa criza constitutionala ii ofera o sansa nesperata fostului presedinte Ion Iliescu, care se intoarce cu capul sus la PSD. Ameliorarea relatiei dintre senatorul Ion Iliescu si PSD se datoreaza puterii actuale, a explicat, ieri, fostul sef al statului. Iliescu a afirmat, ieri, ca a simtit" nevoia sa deschida un "canal de conlucrare" cu cei din conducerea partidului, in conditiile unei "agre-sivitati accentuate" a actualei puteri. Mentionand ca nu s-a despartit de PSD, Ion Iliescu a precizat ca el a facut "niste observatii de fond", pe care nu are motive sa si le reconsidere. "In situatia in care ne aflam si in fata unei agresivitati accentuate din partea puterii, am simtit nevoia sa deschid un canal de conlucrare cu conducerea PSD", a adaugat Iliescu, raspunzand unei intrebari referitoare la relatia sa cu liderii partidului. Intrebat pentru cat timp a deschis acest canal, senatorul PSD a raspuns: "Depinde de evolutia viitoare".

Iliescu a mai demonstrat, ieri, ca va fi una din principalele arme pe care PSD le va folosi in campania electorala pentru alegerile anticipate, dupa ce i-a aruncat cuvinte grele premierului Calin Popescu-Tariceanu. "Este inad-misibil comportamentul unui premier care se supara pe Curtea Constitu-tionala ca a avut observatii la un pachet cu 17 legi, cu sute de articole si ca si-a permis observatii la patru articole neconstitutionalizate si, pe de alta parte, sa nu tina seama de intelegerea comuna la dialogul de la Cotroceni si efortul Parlamentului, al grupurilor parlamentare de a gasi o formula de a iesi din aceasta situatie", a afirmat, ieri, Ion Iliescu. El a apreciat drept "fals" faptul ca observatiile Curtii Constitutionale la pachetul de legi pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea ar impiedica reforma in justitie. "Este o minciuna sfruntata, ordinara. Nu depinde reforma in justitie de asa ceva. Sunt interese meschine. Ceea ce vor ei e schimbare de persoane, de oameni, nu reforma in justitie", a declarat Iliescu.



Chirac: Nu mi-e rusine de "nu" francez

"Nu cred ca modelul britanic este un model pe care dorim sa-l copiem. Sigur, la ei somajul este mai scazut decat la noi. Dar noi suntem mai bine plasati in chestiuni precum sanatatea, lupta impotriva saraciei sau nivelul investitiilor. Nu! In nici un caz nu doresc modelul britanic. Modelul social francez nu este nici ineficient nici perimat", a declarat ieri presedintele Frantei, Jacques Chirac. Seful statului francez a folosit o parte din timpul alocat interviului traditional pe care il acorda de Ziua Frantei pentru a se razboi cu rivalul sau Tony Blair si, indirect, cu un competitor intern, vice-premierul Nicolas Sarkozy, care si-a declarat admiratia pentru modelul liberal britanic.

Chirac le-a spus francezilor ca nu este dispus sa faca "nici cea mai mica concesie asupra Planului Agricol Comun", plan din cauza caruia britanicii au blocat adoptarea bugetului UE. Chirac a dat asigurari ca nu se simte in inferioritate in fata liderilor europeni din cauza ca francezii su spus "nu" Constutiei europene: "Cand sunt in afara Frantei nu ma simt deloc in defensiva. Ma simt sigur pe mine!", s-a laudat Chirac.

Franta a sarbatorit ieri 216 ani de la Caderea Bastilie - la 14 iulie 1789, zi care avea sa devina, un an mai tarziu, sarbatoarea Republicii.

Traditionala parada de la 14 iulie a beneficiat de masuri de securitate exceptionale, fiind mobilizati circa 5.000 de membri ai fortelor de ordine.

Parada militara de pe Champs-Elysees a avut loc in prezenta presedintelui Jacques Chirac si a omologului sau brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, invitat de onoare la ceremonii.

Conform autoritatilor, securitatea a fost "in mod special sporita prin trecerea la alerta rosie si punerea in aplicare a planului Vigipirate", dupa atentatele de la Londra.