Politică

Incoltit de noua conducere a PSD, Iliescu incepe sa piarda din partizani

13.05.2005, 20:12 19

Noua conducere a PSD si fostul lider, Ion Iliescu, se situeaza pe pozitii de forta cu o zi inaintea Consiliului National de astazi, cea mai importanta reuniune de dupa Congres. Dupa miscarile de ieri, Iliescu, cel care a fost ani la rand lider emblematic al PSD incepe sa piarda din partizani.

Mircea Geoana a declarat ieri ca Ion Iliescu nu poate sa fie presedinte de onoare, invocand absenta acestei functii din statut. Este raspunsul pe care liderul PSD il da informatiilor care circula in ultima vreme privind scindarea partidului prin infiintarea unei alte formatiuni de Ion Iliescu si apropiatii sai.

Declaratia lui Geoana a fost sustinuta si de Miron Mitrea, secretarul general al partidului. Mitrea a fost, pana la Congres, unul dintre apropiatii lui Iliescu, insa a trecut in ultimul moment dinaintea alegerilor de partea gruparii de la Cluj.

"Nu modificam nici un statut. Vreau sa va spun ca Statutul partidului nu poate fi modificat sub nici o forma si eu sunt, ca presedinte al partidului, garant ca Statutul partidului nu va mai fi modificat pentru nimeni si pentru nimic", a declarat Geoana, respingand astfel ipoteza infiintarii unei functii onorifice special pentru Ion Iliescu.

Declaratia lui Geoana ar trebui citita in matricea orgoliilor politice din partid si a miscarilor pentru castigarea influentei. Ion Iliescu oricum anuntase ca nu doreste nici o functie onorifica sau executiva.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a facut unele comentarii, lapidare, privind ipoteza ruperii partidului de catre fostul presedinte. "Ion Iliescu va face in continuare ceea ce crede de cuviinta, dar cred ca nu va parasi partidul".

"Sunt convins ca nu va pleca si sunt convins ca ceea ce-l leaga de PSD, indiferent de cum se numeste liderul de azi sau de maine, este mai important decat ceea ce ne separa. Nu e vorba de a oferi ceva domnului presedinte Iliescu, pentru ca ceea ce are nu-i va lua nimeni", a mai precizat Mircea Geoana.



Din ce in ce mai singur

In ultimele zile au circulat in PSD si in mediile jurnalistice informatii care acreditau ideea ca Ion Iliescu este impins de mai multi apropiati ai sai sa constituie un nou partid. Unii dintre partizanii fostului presedinte afirmau ca este posibil chiar astazi sa fie dat un semnal in aceasta privinta. Altii afirmau ca nu exista motive pentru precipitarea lucrurilor.

Iliescu nu a transmis public nici un semnal in acest sens. In ultimele saptamani, dupa esecul usturator de la Congres, fostul presedinte a preferat sa ramana in expectativa. O singura interventie publica a avut, in momentul in care a anuntat ca va ramane "deocamdata" lider al grupului parlamentar din Senat, dar ca va refuza sa participe la sedintele de conducere ale PSD.

Astazi este de asteptat ca Ion Iliescu sa aiba un discurs surpriza, prin care sa transmita semnale privind proiectele sale politice de viitor.

Sunt insa semnale ca Ion Iliescu incepe sa piarda din sustinatori in conditiile in care aseara urmau sa aiba loc noi alegeri pentru functii de conducere in partid. Urmau sa fie alesi opt lideri de filiale, impartiti teritorial in conformitate cu zonele de dezvoltare economica, in conducerea centrala a PSD. De asemenea, in acest for urmau sa fie alesi un primar si un consilier local alesi pe listele partidului. Favoriti pareau primarul de Iasi, Gheorghe Nechita, si Liviu Dragnea, presedintele Consiliului Judetean Ialomita.

In aceste conditii, inaintea desfasurarii alegerilor, senatorii Ioan Solcanu si Doru Ioan Taracila, cunoscuti drept fideli ai fostului presedinte, au facut declaratii conciliante in raport cu noua conducere a partidului. La fel ca Mircea Geoana si Miron Mitrea, cei doi senatori au respins ipoteza scindarii PSD.

Un alt fidel al fostului presedinte, senatorul Corina Cretu, fost consilier prezidential in administratia Iliescu, sustinea ieri ca nu a mai discutat de o saptamana cu fostul lider PSD. Insa Cretu se arata convinsa ca PSD nu va fi scindat.

Alti doi partizani ai lui Iliescu, fostul ministru al justitiei, Rodica Stanoiu, si liderul filialei Bucuresti, Dan Ioan Popescu, au ales sa se abtina de la orice aprecieri.

In schimb, doi dintre apropiatii lui Iliescu au facut gesturi de forta, prin care si-au aratat nemultumirea fata de rezultatul alegerilor de la Congres si sustinerea pentru Iliescu. Senatorul Ioan Talpes, fost consilier prezidential in administratia Iliescu, apropiat al fostului presedinte, si-a anuntat miercuri demisia din functiile de conducere din PSD, mai exact de la presedintia filialei Caras Severin si de la sefia Comisiei de aparare din Senat. In aceeasi zi senatorul de Iasi, Neculai Apostol, si-a anuntat demisia din partid.

Succesiunea de sedinte care a avut loc ieri pentru alegerea unor noi membri in conducerea partidului a fost precedata de miscari si negocieri in interiorul si intre grupurile de influenta din PSD. Rezultatul acestora vor fi astazi cunoscute la Consiliul National al partidului.

mirela.luca@zf.ro