Politică externă

Raportul Hutton a aruncat BBC in cea mai grava criza din istoria sa

30.01.2004, 00:00 21



Raportul Hutton a fost criticat de mai toate ziarele care apar la Londra. Cele mai multe dintre ele au considerat ci dezincriminarea Cabinetului Blair in ansambul sau reprezinti o "musamalizare" a problemei armelor de distrugere in masa din Irak si o "spalare" a imaginii premierului Tony Blair, confruntat in ultimele sase luni cu cea mai grava criza, care i-a pus in cumpana cariera.



Tot la unison, ziarele din Marea Britanie au considerat ca ancheta a indreptat in mod nedrept criticile spre BBC, o institutie care acum traieste cea mai profunda criza de la infiintarea sa, acum mai bine de 80 de ani. Pana acum, presedintele Consiliului de Administratie, Gavyn Davies, si directorul general, Greg Dyke, au demisionat. Problema este ca BBC a fost considerata de Lordul Hutton vinovata in ansamblu - o data pentru relatarea in sine care fost considerata nefondata, a lui Andrew Gilligan, si, a doua oara, pentru sistemul editorial care nu a verificat indeajuns continutul report-ului lui Gilligan si nici nu a dart inapoi in timpul scandalului.



Dealtfel, Tony Blair anuntase, in Camera Comunelor, ca asteapta scuze din partea celor care l-au acuzat ca a mintit in privinta capacitatii Irakului de a activa in 45 de minute arme neconventionale. Si, din partea BBC, au venit imediat. Directorul general, Greg Dyke, si-a cerut scuze pentru relatarea nu tocmai precisa a lui Gilligan, dar a adaugat ca BBC nu a indus in eroare publicul britanic, cel pe al carui interes l-a slujit atunci cand a prezentat informatia prinvind exagerarea dosarului irakian, care s-ar fi petrecut la Downing Street. Guvernul a anuntat ca nu e suficient si ca asteapta scuze in continuare. Dealtfel, perspectiva din care BBC a prezentat efectele raportului Hutton a imaginat doua institutii de o importanta considerabila - BBC si Guvernul, aflate in disputa, o victima a acestei ciocniri fiind David Kelly, expertul in armament care si-a pierdut viata.



Ancheta Hutton a avut si o victima imediata - pe presedintele Consiliului de Administratie al BBC, Gavin Davies, care si-a dat demisia la cateva ore de la publicarea raportului. El fusese numit in aceasta postura de catre Tony Blair acum cativa ani. Davies a fost, la momentul numirii, criticat pentru ca este prea apropiat de laburisti, rupand traditia ca la carma institutiei sa fie numiti mereu oameni care sunt mai apropiati de opozitie decat de putere. S-a speculat si ca Davies, un finantator al campaniei laburistilor, este sustinator apropiat al rivalului lui Tony Blair in partid, ministrul de finante, Gordon Brown, virtualul succesor la Downing Street 10, in cazul inlaturarii lui Blair de la putere. Sotia lui Davies lucreaza pentru Gordon Brown.



The Times si The Guardian speculau ieri ca este posibbil ca aruncarea raspunderii pe umerii BBC-ului sa coincida cu decapitarea si a altor guvernatori, cum sunt numiti membrii Consiliului de Administratie ai BBC - respectiv directorul general, Greg Dyke, si adjunctul sau, Mark Byford. Dyke a si demisionat, dupa amiaza. Dealtfel, BBC anuntase ieri ca guvernatorii s-au intalnit, in cursul zilei, intr-o sedinta de criza si ca unul dintre principalele puncte este modificarea cartei principiilor BBC - legea fundamentala dupa care lucreaza miile de angajati ai corporatiei si unul dintre modelele care au facut istorie in conduita jurnalistica. Princiipiile de baza - impartialitatea si precizia - care au consacrat forta si prestigiul BBC in lume, sunt la temelia editoriala a BBC.



In tabara cealalta, a liderului Tony Blair, comentatorii politici britanici erau de parere ca triumful pe care i l-a adus premierului britanic raportul Hutton este doar temporar. In profunzime, orice analiza arata ca Blair se afla in cea mai critica pozitie in care s-a aflat un sef de cabinet britanic in ultimii ani - fiindca pericolul pentru Blair (aratat si de scorul din ziua precedenta anchetei Hutton, cu o majoritate de doar cinci voturi la adoptarea legii finantarii universitatilor) nu pandeste in sanul adversarilor din opozitie, ci, mult mai aproape, in propriul partid, pe care il conduce din 1995 (in 1997 a castigat alegerile dupa 16 ani de dominatie conservatoare). adelina.radulescu@zf.ro