Politică

Spitalizarea lui Iliescu ii determina pe liderii PSD sa puna surdina disputelor interne

17.05.2005, 20:25 12

Starea de sanatate a lui Ion Iliescu domoleste disputele interne din PSD. Liderii partidului au decis ieri sa nu mai comenteze public, cel putin pentru o vreme, neintelegerile si sa lase lucrurile sa se intample ca si cum ele s-ar desfasura intr-o ordine fireasca.

Problemele ramase in suspensie precum soarta lui Ion Iliescu ca lider de grup al PSD, la Senat, sau cine va fi succesorul lui Miron Mitrea ca lider de grup al deputatilor social-democrati nu vor fi transate, cel putin pana saptamana viitoare.

De asemenea, nici ipoteza ca Consiliul de Integritate Morala al partidului sa se autosesizeze in privinta modului in care delegatii si-au votat, la Congres, noua conducere, nu va fi luata in discutie, cum cere Ion Iliescu, decat dupa ce aceasta institutie isi va fi fixat un statut, adica nu mai devreme de saptamana viitoare.

Ion Iliescu se afla in spital, de duminica seara, iar, potrivit liderului PSD Mircea Geoana, nu a dorit sa fie vizitat de liderii social-democrati.

Iliescu a fost internat, initial, la Spitalul Elias pentru un control medical general, dupa ce suferise un nou puseu de tensiune. Fostul sef al statului sufera de o cardiopatie ischemica, mai veche, dar starea sa generala nu este grava, afirma medicii.

Problemele lui Ion Iliescu s-au amplificat dupa Consiliul National al partidului, de vinerea trecuta, in care el a sugerat ca ar fi fost inlaturat de la sefia PSD, la Congresul din aprilie, prin jocuri de culise.

Iliescu a spus atunci ca va analiza daca va mai continua cu PSD, dupa ce va fi fost facuta o ancheta interna in acest sens. Fostul sef al statului a fost supus, in cursul zilei de ieri, unor noi investigatii medicale in Spitalul Clinic Fundeni si Spitalul de Urgenta Floreasca.

Iliescu a facut o angiocoronarografiei in clinica de chirurgie cardiovasculara de la Spitalul de Urgenta Floreasca, si mai multe investigatii la Elias.

Seful Spitalului Elias, doctorul Sorin Oprescu, a declarat ieri ca nu exista leziuni deosebite care i-ar putea pune in pericol viata senatorului.

In plus, Oprescu a precizat ca lui Iliescu i-au fost prezentate doua oferte pentru a efectua aceasta angiocoronarografie in strainatate, respectiv Paris, Milano sau Roma.

Directorul Spitalului Elias a mai spus ca, de obicei, aceste pusee de hipertensiune se fac in perioade de stres intens, confirmand astfel faptul ca discutiile din ultima perioada care au avut loc la partid ar putea fi printre cauzele acestei oscilatii de tensiune, fara sa excluda insa cauza esentiala care este, de fapt, varsta biologica a pacientului.

Liderul PSD Mircea Geoana i-a transmis ieri din partea conducerii PSD insanatosire grabnica si a spus ca dorinta sa "expresa" a fost sa nu fie vizitat la spital de catre liderii partidului. Potrivit unor surse din partid, noii lideri se tem ca membrii simpli i-a putea invinovati de starea lui Iliescu.

Ieri, Geoana nu a putut ocoli, cu totul, episodul Iliescu din discutiile politice pentru ca acesta este departe de a fi lamurit. Pe de o parte Ion Iliescu si-a exprimat, saptamana trecuta, intentia de a ramane lider al senatorilor PSD.

Pe de alta parte, a spus ca nu doreste sa participe la sedintele noii conduceri a PSD, lucru la care ar fi obligat in calitate de lider al senatorilor. Ion Iliescu a incurcat si mai mult lucrurile la Consiliul National cand a avut un discurs critic si nu a eliminat ipoteza parasirii PSD. Inca mediteaza.

Intrebat daca a avut vreo discutie lamuritoare cu Ion Iliescu legat de relatia acestuia cu partidul, Geoana a raspuns ca a discutat de mai multe ori cu Ion Iliescu despe viitorul relatiei sale cu PSD. In legatura cu conducerea grupului parlamentar de la Senat, liderul PSD a spus ca Iliescu nu a mentionat ca ar pleca din aceasta pozitie.

In ceea ce priveste inlocuirea liderului de grup de la Camera Deputatilor, Miron Mitrea, ajuns, dupa Congres, secretar general, presedintele PSD a spus ca o decizie in acest sens va fi luata probabil dupa 26 mai - cand va avea loc prima sedinta formala a Biroului Permanent National (BPN) in formula completa si prima sedinta a Comitetului Executiv. Fotoliul de lider a fost promis, potrivit unor surse din partid, lui Viorel Hrebenciuc, care daca ar fi ales lider al deputatilor ar fi propulsat automat la varful PSD, in BPN. Hrebenciuc a pierdut, la Congres, cursa pentru functia de vicepresedinte si face eforturi sa-si recapete influenta pierduta.

Geoana a spus ca decizia de inlocuire a lui Mitrea va fi luata printr-o hotarare a BPN si cu un vot secret in cadrul grupului din Camera. iulian.anghel@zf.ro