Politică

Traian Basescu si Ion Iliescu intra in disputa privind acuzatiile de coruptie

01.03.2005, 00:00 17

Integrarea europeana a constituit ieri un motiv de disputa intre fostul sef al statului, Ion Iliescu, si actualul presedinte, Traian Basescu. Iliescu a spus ca Basescu face aprecieri "iresponsabile" pe marginea integrarii. Basescu i-a replicat dur.


Presedintele Traian Basescu a intervenit in seria de acuzatii privind coruptia din Romania care reduce sansele de integrare in UE in 2007. Reluand discursul anticoruptie, Basescu s-a aflat in postura de a minimaliza dimensiunile neregulilor, cerand explicatii. El a declarat ieri ca i-a spus comisarului european pentru extindere Olli Rehn ca Romania nu mai accepta etichetari generale de tara corupta. Potrivit sefului statului politicienii din vest care fac astfel de afirmatii vor fi luati in seama doar daca vor face nominalizari.


Unele dintre consideratiile lui Traian Basescu pe marginea integrarii europene a Romaniei au fost comentate ieri de fostul sef al statului, Ion Iliescu. Acesta spune ca Traian Basescu face afirmatii surprinzatoare si sperie populatia atunci cand apreciaza ca integrarea va costa.


Seful statului a declarat ieri, la finalul sedintei CSAT, in care principalul subiect a fost lupta impotriva coruptiei ca, de la instalarea noului Guvern, s-a reusit decuplarea firmelor clientelare de la sursa bugetara din care patru ani si-au alimentat fondurile. El a amintit si de blocarea conturilor firmelor de medicamente cu datorii la buget si a spus ca acestea nu vor fi deblocate pana ce datornicii nu vor plati.



Potrivit sefului statului, in 2005 nici un contract care vizeaza bani publici nu a mai fost incheiat fara licitatie si nici nu au fost acordate unor firme sau prieteni ai actualei puteri.



Acestea ar fi, in opinia presedintelui, cateva consideratii pentru care Romania nu mai accepta eticheta de tara corupta, lucru care i-a fost transmis comisarului pentru extindere.



Presedintele a afirmat ca Romania este o tara de 22 de milioane de cetateni si ca nu se va mai accepta sa se spuna despre Romania ca este o tara corupta.



Iliescu: Basescu este iresponsabil



Pe de alta parte fostul presedinte Ion Iliescu a criticat ieri opiniile lui Traian Basescu, potrivit carora integrarea implica costuri.



Iliescu considera ca astfel de declaratii facute acum, in apropierea semnarii Tratatului de aderare, sunt "iresponsabile". "Nota de avertizare a populatiei nu este deloc binevenita in aceasta perioada. Tocmai acum, in ajunul semnarii acordului de integrare, asemenea declaratii creeaza probleme", a conchis Iliescu.



El a mai spus ca "iesirea lui Basescu este cu totul neprevazuta. Aceasta avertizare, aceasta isterizare ca ne asteapta o nenorocire dupa integrare este iresponsabila", sustine senatorul PSD.



Nu doar actualul sef al statului a fost tinta lui Ion Iliescu, ci si ministrul de justitie, Monica Macovei, care este sprijinit de Traian Basescu.



Referindu-se la conflictul din ultimele zile dintre ministrul justitiei si procurori, conflict generat de dosarul Tiriac, Iliescu a acuzat ceea ce a numit modul "ostil si agresiv" cu care trateaza Justitia Monica Macovei. El considera ca Monica Macovei a avut actiuni "arbitrare", ca ministru al justitiei.



"Pana acum, Macovei a fost campioana unor reclamatii la institutiile europene, in legatura cu interventiile din partea structurilor de stat", a mai spus liderul PSD, comentand faptul ca ministrul a cerut Parchetului General sa verifice modul in care procurorii au instrumentat dosarul Tiriac din care, potrivit presei, ar fi disparut probe care-l incriminau pe fiul lui Ion Tiriac pentru trafic de droguri.



Olli Rehn: Romania nu mai are nici o clipa de pierdut, pentru ea ceasul a inceput sa ticaie



Comisia Europeana nu va ezita nici o clipa sa recomande membrilor UE utilizarea clauzei de amanare a aderarii Romaniei, daca constata intarzieri in mersul reformelor. Nu este o placere pentru Comisie sa faca acest lucru, ci o datorie a acestei institutii in calitatea sa de "gardian" al tratatelor Uniunii, inclusiv a Tratatului de aderare intre Romania si UE, a declarat ieri comisarul pentru extindere Olli Rehn.



Comisarul se afla la Bucuresti unde examineaza impreuna cu reprezentantii administratiei modul in care Romania isi indeplineste obligatiile pe care si le-a luat la incheierea negocierilor de aderare, in decembrie trecut.



Intr-o intalnire cu studentii de la Academia de Studii Economice, Rehn a declarat ca, pentru a atinge obiecti-vul de integrare in 2007, Romania nu are timp de pierdut: "Numaratoarea inversa a inceput: de acum incolo fiecare zi, fiecare saptamana, fiecare luna conteaza". Comisarul a enumerat domeniile care vor fi monitorizate la sange de Comisie: reforma admi-nistratiei publice, sistemul judiciar, lupta impotriva coruptiei, concurenta si ajutoarele de stat si mediul.



"Lupta impotriva coruptiei nu trebuie sa crute pe nimeni, indiferent de pozitia in sistemul politic si de culoarea politica. Apreciem angajamentul Romaniei de a trata aceasta chestiune ca o prioritate", a declarat oficialul european.



Problemele enumerate de comisar intra sub incidenta clauzei de salvgardare care poate conduce la amanarea aderarii.



"Vom monitoriza indeaproape aceste obligatii. Vom prezenta analiza completa a gradului de pregatire a Romaniei pentru aderare in Raportul de Monitorizare din toamna anului 2005. Acesta subliniaza urgenta cu care trebuie sa se desfasoare aceste pregatiri: pentru a putea fi preluate adecvat in raportul Comisiei din toamna acestui an este nevoie de rezultate concrete pana in iulie, cand acest raport se redacteaza. Vorbim de un interval de numai cinci luni, iar ceasul ticaie", a avertizat comisarul european.



Rehn a mai spus ca Executivul european va incerca sa incurajeze investitiile straine in Romania, pentru ca Romania nu este singura in fata provocarilor. In acelasi timp, el a cerut perfectionarea mecanismelor de gestionare a fondurilor europene, avand in vedere ca Romania primeste anual de la UE peste un miliard de euro, adica 1,4% echivalent PIB.



Tot ieri, dupa o intalnire cu ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, comisarul pentru extindere a spus ca este increzator ca Romania va putea semna la timp Tratatul de aderare la UE, adica pe 25 aprilie. El a comentat astfel infor-matiile din presa germana potrivit carora mai multi europarlamentari ar dori amanarea integrarii Romaniei, una dintre modalitatile de blocare fiind un aviz negativ al Parlamentului European pentru Tratatul de aderare.



Rehn a spus ca startul actualei administratii este bun, dar mai e mult de munca, mai ales pentru reforma justitiei si combaterea coruptiei.



"Exista un inceput incurajator, care demonstreaza ca noul Guvern ia foarte in serios aceasta problema si si-a planificat anumite strategii, dar acestea trebuie in scurt timp sa nu ramana doar angajamente, ci sa se transforme in rezultate concrete", a subliniat oficialul european.



Problema pregatirilor pentru integrare a fost examinata ieri si la Ministerul Integrarii, si in timpul intalnirii dintre Olli Rehn si presedintele Traian Basescu. iulian.anghel@zf.ro