Prima pagina

Bulgaria-Romania la turisti Thomas Cook pe litoral: 35-1

07.08.2003, 00:00 31

Numarul de turisti straini pe litoral adusi in acest an de tour-operatorul german Thomas Cook va fi mai mic cu 30% decat in 2002, apreciaza reprezentantii agentiei de turism Latina din Constanta, unic reprezentant pe piata romaneasca al concernului german, al doilea ca marime din Europa.
"Pana acum, au venit in Romania circa 3.500 de turisti straini prin Thomas Cook si estimam ca pana la sfarsitul sezonului vom ajunge la 4.500, in scadere fata de 2002, cand compania germana a adus circa 6.000 de turisti pe litoral", a declarat pentru Ziarul Financiar Cornel Ciucu de la Latina. Thomas Cook are pentru piata romaneasca numai programe pentru litoral.
Pentru comparatie, pe piata bulgara, Thomas Cook va duce in acest an nu mai putin de 160.000 de turisti, de 35 de ori mai mult decat in Romania.
Scaderea numarului de turisti a fost provocata, in opinia lui Ciucu, de cresterea sensibila a tarifelor, in timp ce calitatea serviciilor este in continuare redusa. In plus, recesiunea din Germania - care este cel mai mare "furnizor" de turisti - a mai diminuat apetitul pentru calatorii.
"Nu putem concura pe piata internationala decat prin pret. Daca hotelierii nu se trezesc la realitate, vom rata si sezonul 2004, pentru ca in urmatoarea perioada vor incepe contractarile pentru anul viitor", a declarat reprezentantul agentiei Latina.
Cu toate acestea, strainii prefera inca Mamaia. "Avem crestere pe Mamaia, insa numarul turistilor in Neptun-Olimp a scazut puternic, ceea ce a dus la o scadere pe total", a mai spus Ciucu.
Pe de alta parte, Cristian Popescu de la agentia de turism constanteana Danubius Travel Agency - care reprezinta in Romania interesele celui mai mare tour-operator european TUI, afirma ca numarul de turisti straini veniti prin TUI a crescut in acest an. "Pentru acest an, estimam ca TUI va aduce in Romania circa 1.300 de turisti, fata de 820 anul trecut. Strict din punctul nostru de vedere, pe pietele pe care operam - Scandinavia si Germania - vom inregistra o crestere a numarului de turisti de circa 15-20%", a spus reprezentantul Danubius, agentie la care TUI detine de la inceputul acestui an pachetul majoritar de actiuni. Din Scandinavia vor veni in acest sezon, prin intermediul Danubius, 4.000 de turisti.
In plus, Popescu este optimist si in ceea ce priveste sezonul viitor. "Daca nu dublez numarul de turisti in 2004, nu am facut nimic". Insa si in cazul TUI, piata romaneasca este nesemnificativa pe langa cea bulgara. "In Romania vin doar 0,5% din numarul turistii care merg anual in Bulgaria. In acest an, TUI va duce pe litoralul bulgaresc circa 220.000 de turisti", a mai spus Cristian Popescu.
Pe de alta parte, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului  a anuntat ieri ca, potrivit datelor statistice preliminare, in statiunile de pe litoral au fost inregistrati in primele sase luni ale anului 198.000 turisti, in crestere cu 11,5% fata de 2002, din care 23.943 turisti straini, cu 11,9% peste nivelul de anul trecut.
bogdan.neagu@zf.ro