Prima pagina

Managerii sunt optimisti privind trimestrul III

10.08.2001, 00:00 10



Managerii firmelor cred ca activitatile din industrie, constructii si comertul cu amanuntul vor inregistra o evolutie favorabila in trimestrul al treilea al acestui an, se arata intr-un studiu realizat de Institutul National de Statistica.

Peste 50% din persoanele cu functii de conducere chestionate considera ca desi se va mentine pe un trend pozitiv, ritmul de crestere a productiei industriale se va incetini, in timp ce doar 37% sustin ca se va asista la o crestere efectiva.

O evolutie similara o va avea si exportul, considerat drept motor al cresterii productiei industriale. Studiul arata ca, pe total, industria prelucratoare va inregistra o crestere de 16%, mai accentuata la firmele din industria de celuloza, hartie si carton, precum si la cele din industria de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice.

Conform aceluiasi studiu, in acest an este posibila o diminuare a numarului de salariati in industria prelucratoare, pe fondul scaderii excedentului de produse finite aflate pe stoc si al evolutiei ascendente a gradului de utilizare a capacitatilor de productie.

Reduceri de personal mai importante vor avea loc in activitatile de edituri si poligrafie si in industria de echipamente, aparate de radio, televiziune si comunicatii.

Potrivit opiniilor managerilor, sectorul de constructii va creste in trimestrul al treilea.

Majoritatea managerilor estimeaza mentinerea unui nivel preponderent stabil al situatiei economice, numai 32% dintre repondenti indicand o crestere fata de trimestrul anterior.

O revigorare a situatiei economice va fi simtita in special la unitatile mari, cu peste 250 de salariati, precum si la cele care au intre 20 si 49 de angajati.

Principalii factori de limitare a activitatii economice in trimestrul al doilea al acestui an, mentionati in studiu, au fost cererea insuficienta si problemele financiare, urmati de concurenta produselor sau a firmelor cu activitate similara si de legislatia incompleta.