Prima pagina

Turbomecanica: managerii au cumparat inca 5% din actiuni

11.08.2003, 00:00 30



Fondul de investitii Romanian Investment Company Cyprus (RIC) si-a vandut vineri, prin intermediul Bursei de Valori, participatia de 5% din actiunile producatorului de motoare si subansamble pentru aeronave Turbomecanica Bucuresti.



Cumparatorii sunt, spun surse din piata, managerii companiei, care controleaza deja, prin intermediul asociatiei salariatilor (Turboact), 63,62% din actiuni.



Pachetul de actiuni si-a schimbat proprietarul prin intermediul a doua tranzactii, la pretul de 26.500 de lei/actiune. #leadend#Valoarea totala a pachetului vandut a fost, astfel, de aproximativ 600.000 de dolari.



Reprezentantii RIC si managerii Turbomecanica nu au putut fi contactati pentru a comenta pe marginea informatiilor privind tranzactia.



RIC a fost unul din cele mai importante fonduri de investitii din Romania, cu un activ initial de peste 40 de milioane de dolari, constand in participatii la multe companii romanesti importante (Terapia Cluj, Arctic Gaesti, Alro Slatina, Banca Transilvania, Antibiotice Iasi, Compa Sibiu, Rolast Pitesti, Imsat Bucuresti).



Fondul isi va incheia durata de viata in toamna acestui an, motiv pentru care a inceput, in 2002, procesul de vanzare a tuturor participatiilor.



RIC a iesit pana in prezent din majoritatea companiilor importante din portofoliu, pachetul de 5% din actiunile Turbomecanica fiind printre ultimile participatii.



Turboact, asociatia salariatilor, controleaza Turbomecanica de la privatizarea societatii, insa de achizitia pachetului majoritar de actiuni a fost interesat, in urma cu doi ani, si grupul american General Electric (GE).



GE, care este principalul client al Turbomecanica, a studiat posibilitatea de a cumpara actiunile detinute de Turboact, insa asociatia nu a putut vinde datorita contractului de privatizare, inca in derulare.



In final, GE si Turbomecanica au infiintat o societate mixta (joint - venture), care are ca obiect de activitate producerea de subansamble pentru motoare de aeronave. Toata productia societatii mixte, in valoare de cateva milioane de dolari anual, este cumparata de GE Aircraft, divizia de profil a GE.



Turbomecanica a inregistrat in prima jumatate a acestui an o cifra de afaceri de 10,42 milioane de dolari (338,85 miliarde lei), in crestere cu 22% fata de aceeasi perioada a anului anterior.



Profitul companiei a crescut si el in aproape acelai ritm, de la 1,06 milioane dolari in prima jumatate a anului trecut, la 1,28 milioane dolari.



Actiunile Turbomecanica sunt cotate la categoria intai a Bursei de Valori Bucuresti, unde au avut vineri un pret de inchidere de 33.300 de lei.



Capitalizarea bursiera a companiei este de aproximativ 15 milioane de dolari.