Eveniment

România trece la salariul minim european. Ministrul muncii: „Salariul minim trebuie să nu fie mai mic de 50% din salariul mediu brut pe economie”. În prezent, salariul mediu brut pe economie este de peste 8.500 de lei. Dacă salariul minim european ar reprezenta 50% din această valoare, ar ajunge la 4.266 de lei brut, adică 2.500 de lei net

România trece la salariul minim european. Ministrul...

Autor: Ramona Cornea

21.06.2024, 15:51 1353

 În prezent, salariul mediu brut pe economie este de peste 8.500 de lei. Dacă salariul minim european ar reprezenta 50% din această valoare, ar ajunge la 4.266 de lei brut. Pentru această valoare brută, românii plătiţi cu salariul minim pe economie ar lua „în mână” puţin peste 2.500 de lei  Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie a ajuns la aproape 1,55 milioane în luna ianuarie a acestui an.

Guvernul a aprobat legea privind stabilirea salariilor minime europene. Proiectul de lege urmează să fie supus adoptării de către Parla­mentul României în regim de urgenţă, conform Ministerului Muncii.

Formula salariului minim euro­pean prevede ca salariul minim pe economie să se încadreze în cel puţin 50% din salariul mediu brut pe econo­mie. În prezent, salariul mediu brut pe economie este de peste 8.500 de lei.

„Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câştigul salarial mediu brut. În plus, proiectul de lege presupune întărirea rolului pe care îl au sindicatele şi patronatele”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul muncii, conform unui comunicat transmis de instituţie.

Anunţul adoptării legii care ar duce la implementarea salariului minim european în România a fost făcut înainte de şedinţa de Guvern de vineri, de premierul Marcel Ciolacu.

„Introducem azi salariului minim european în România, în concordanţă cu directiva europeană şi după consultări cu partenerii sociali. Urmărim protejarea puterii de cumpărare, un câştig salarial mediu brut cât mai apropiat de 50% din salariul mediu net pe economie şi raportarea la productivitatea muncii”, a spus Ciolacu.

O directivă europeană prevede că statele membre UE trebuie să stabilească un „salariu minim adecvat”, care să poată fi determinat transparent şi previzibil de către fiecare stat membru, în conformitate cu realitatea socială şi în acord cu legislaţiile naţionale. Directiva a fost adoptată de Parlamentul European în anul 2022 şi trebuie implementată de statele membre în doi ani de la adoptare.

Directiva europeană prevede ca salariul mediu european să fie de 50% din salariul mediu brut naţional sau 60% din salariul median. Cum pentru salariul median nu există statistici în România, guvernul se va uita la salariul mediu brut.

Salariul mediu brut este de 8.532 de lei în România, la nivelul lunii aprilie 2024, conform celor mai recente date de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Conform calculelor ZF, pe baza acestor date, salariul minim european ar ajunge la 4.266 de lei brut, dacă ar fi 50% din salariul mediu brut pe ţară. Pentru această valoare brută, românii plătiţi cu salariul minim pe economie ar lua „în mână” puţin peste 2.500 de lei.

În prezent, salariul minim brut pe economie ajunge până la 3.700 de lei brut, adică puţin peste 2.300 de lei net după ultima majorare care a fost adoptată de guvern şi care intră în vigoare de la 1 iulie.

România are, în acest moment, al doilea cel mai mic salariul minim din Uniunea Europeană, după Bulgaria. Din cele 27 de state membre europene, şase nu au salariu minim stabilit prin lege, ci sindicatele negociază cu guvernul, iar angajaţii au contracte colective de muncă, care le asigură un venit minim garantat.

În ceea ce priveşte puterea de cumpărare, în luna ianuarie a acestui an, salariul minim pe economie din România avea o valoare de 1.129 PPS (indice privind puterea de cumpărare, în fapt, o monedă virtuală care aliniază preţurile în funcţie de mai mulţi parametri, primul fiind inflaţia), ceea ce poziţiona ţara pe locul 12 în clasamentul ţărilor membre ale Uniunii Europene care au un salariu minim naţional.

În România, în total, numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie a ajuns la aproape 1,55 milioane în luna ianuarie a acestui an.