Special

Cea mai fierbinte întrebare pentru Gen Z: Unde te angajezi cu 1.000 de euro din start? „Contează ce ştii să faci, nu neapărat studiile“

Gen Z.

Bogdan Badea, CEO al eJobs:
„Se poate spune că oferta de joburi pentru candidaţii aflaţi la început de carieră este în continuare generoasă. De altfel, peste 50% din numărul total de joburi din platformă este pentru segmentul entry“.

Bogdan Badea, CEO al eJobs: „Se poate spune că oferta de joburi pentru candidaţii aflaţi la început de carieră este în continuare generoasă. De altfel, peste 50% din numărul total de joburi din platformă este pentru segmentul entry“.

Autor: Ramona Cornea

13.06.2024, 00:05 18818

♦ Un tânăr la început de carieră câştigă, în medie, 3.500 de lei net pe lună. Ce ştie să facă şi domeniul în care se angajează sunt factorii care contează cel mai mult în balanţa salarială. Salariile de început de peste 1.000 de euro net sunt în sectoare unde forţa de muncă este greu de găsit.

Una dintre principalele întrebări care apar la începutul unei cariere este legată de salariu, cât câştig la primul job? Tinerii la început de carieră pornesc de la o medie salarială de 3.500 de lei net, arată datele de la Salario, comparatorul salarial al platformei de recrutare eJobs.

„Contează foarte puţin pentru angajatori dacă un candidat are studii cu profil uman sau real, cât mai degrabă ce ştie să facă şi cât este de dispus să înveţe. Mai contează, totodată, şi domeniul de activitate. Sunt domenii care atrag preponderent candidaţii cu studii de profil real, cum ar fi IT-ul, iar aici media salarială pentru entry level este de 4.500 de lei, în timp ce în marketing, spre exemplu, media este de 3.200 de lei“, a explicat pentru ZF Bogdan Badea, CEO al eJobs.

Aceste medii reflectă, însă, nivelul salarial al domeniului, nu au legătură în mod necesar cu studiile absolvite. Ce ştie să facă şi domeniul în care se angajează sunt factorii care contează cel mai mult în balanţa salarială.

„Cu alte cuvinte, un candidat entry level cu studii de profil real, care se angajează în marketing, va avea acelaşi salariu ca un candidat de profil real care se angajează în acelaşi domeniuî, a adăugat CEO-ul eJobs.

Domeniul de activitate joacă un rol crucial în determinarea salariilor. Industriile precum IT-ul, telecomunicaţiile, şi sectorul financiar oferă salarii mai mari comparativ cu domenii precum retailul sau serviciile.“

„Astfel, salariile de început de peste 1.000 de euro net sunt în sectoare unde forţa de muncă este greu de găsit.

În ceea ce priveşte absolvenţii liceu sau de învăţământ dual, pot ajunge şi ei la salarii de aproape 1.000 de euro, dacă sectorul pentru care sunt instruiţi este dintre cele cu nevoie mare de candidaţi.

„Depinde de domeniu, dar poate pleca de la 2.500 de lei şi poate ajunge la 4.000 dacă se angajează într-un domeniu cu nevoie mare de candidaţi şi salarii peste medie, precum construcţiileî, susţine Bogdan Badea.

În acest moment sunt peste 18.000 de joburi disponibile pentru candidaţii entry level pe eJobs.ro, iar de la începutul anului şi până acum au fost postate peste 93.000 de joburi entry level, spune CEO-ul platformei de recrutare online.

„Se poate spune că oferta de joburi pentru candidaţii aflaţi la început de carieră este în continuare generoasă. De altfel, peste 50% din numărul total de joburi din platformă este pentru segmentul entry.“

Companiile sunt deschise să integreze tinerii în echipele lor, sunt dispuse să-i angajeze şi să-i formeze profesional, susţine Bogdan Badea. În loc de experienţă sau studii avansate, organizaţiile caută în tinerii candidaţi disponibilitate şi deschidere la învăţare.

„Angajatorii sunt dispuşi să-i integreze în echipe, sunt dornici să-i angajeze şi să-i train-uiască şi, mai mult decât experienţă sau studii, îşi doresc să vadă în candidaţii foarte tineri disponibilitate şi deschidere la învăţareî, a concluzionat el.