Special

Gen Z Trends. La ce excelează tinerii Gen Z şi unde sunt cele mai mari obstacole pentru cariera lor? „Sunt buni în a face ceea ce li se spune“

Nenad Filipovic, director de programe de educaţie managerială, IEDC-Bled School of Management din Slovenia: Optimismul este vital pentru a dezvolta companii şi pentru a fi acceptat ca lider. În afaceri, dacă oamenii nu sunt optimişti, le este foarte greu să prospere, să-şi dezvolte companiile şi chiar să fie acceptaţi ca lideri.  Nu te poţi descurca fără optimism. Expunerea tinerilor la numeroase evenimente negative într-un timp scurt, precum pandemia şi războaiele din ultimii ani, poate diminua această atitudine pozitivă, afectându-le capacitatea de a crea o atmosferă motivaţională în jurul lor.

Nenad Filipovic, director de programe de educaţie managerială, IEDC-Bled School of Management din Slovenia: Optimismul este vital pentru a dezvolta companii şi pentru a fi acceptat ca lider. În afaceri, dacă oamenii nu sunt optimişti, le este foarte greu să prospere, să-şi dezvolte companiile şi chiar să fie acceptaţi ca lideri. Nu te poţi descurca fără optimism. Expunerea tinerilor la numeroase evenimente negative într-un timp scurt, precum pandemia şi războaiele din ultimii ani, poate diminua această atitudine pozitivă, afectându-le capacitatea de a crea o atmosferă motivaţională în jurul lor.

Autor: Ramona Cornea

27.06.2024, 17:30 1778

Generaţia Z se confruntă cu o serie de provocări în drumul lor spre leadership, în contextul actual al mediului de business de la nivel global, susţine Nenad Filipovic, director de programe de educaţie managerială în cadrul IEDC-Bled School of Management din Slovenia.

Într-un interviu acordat ZF, Filipovic a subliniat dificultăţile întâmpinate de această generaţie în adoptarea gândirii strategice, dezvoltarea abilităţilor sociale şi menţinerea optimismului în dezvoltarea unui business. Aceşti factori sunt accentuaţi de influenţa mediului digital şi de lipsa experienţei de viaţă şi profesională, elemente esenţiale pentru dezvoltarea liderilor viitorului. „Mulţi dintre ei sunt buni în a face ceea ce li se spune, dar nu sunt obişnuiţi să gândească strategic şi să creeze ceva de la zero. Această lipsă de gândire strategică poate limita abilitatea lor de a inova şi de a dezvolta viziuni pe termen lung pentru afaceri“, afirmă Filipovic.

De asemenea, reprezentantul IEDC-Bled School of Management subliniază că lipsa de răbdare şi lipsa de abilităţi sociale sunt trăsături comune în rândul tinerilor, accentuate de contextul digital în care au crescut.

„Generaţiile tinere sunt mai nerăbdătoare şi au mai puţine interacţiuni umane autentice, ceea ce le afectează capacitatea de a construi relaţii esenţiale în afaceri", explică el. Aceste deficienţe pot duce la dificultăţi în comunicare şi colaborare, aspecte critice în mediul de afaceri.

Un alt punct de îngrijorare este menţinerea optimismului, o componentă esenţială pentru succesul în afaceri.

„Optimismul este vital pentru a dezvolta companii şi pentru a fi acceptat ca lider. În afaceri, dacă oamenii nu sunt optimişti, le este foarte greu să prospere, să-şi dezvolte companiile şi chiar să fie acceptaţi ca lideri. Nu te poţi descurca fără optimism. Expunerea tinerilor la numeroase evenimente negative într-un timp scurt, precum pandemia şi războaiele din ultimii ani, poate diminua această atitudine pozitivă, afectându-le capacitatea de a crea o atmosferă motivaţională în jurul lor.“

În cadrul IEDC-Bled, multe programe educaţionale, inclusiv MBA-ul, sunt centrate pe conceptul de lucru în echipă. În aceste activităţi în echipă, Filipovic observă că tinerii din GenZ întâmpină dificultăţi în a construi rapid echipe eficiente şi adesea iau lucrurile personal, atribuind eşecurile altora.

„Responsabilitatea de a motiva şi influenţa echipa revine fiecărui individ.“

„Aceasta este o lecţie esenţială pentru tinerii lideri, care trebuie să înveţe să colaboreze eficient şi să-şi inspire echipele“, spune el.

Filipovic a vorbit şi despre necesitatea experienţei de viaţă şi profesionale pentru dezvoltarea rapidă şi eficientă a liderilor. Experienţa de viaţă şi profesională joacă un rol crucial în dezvoltarea liderilor, afirmă el, oferind exemplul unui tânăr genial, manager general al unei companii de consultanţă, care a realizat că ar fi fost mai benefic să aibă câţiva ani în plus de experienţă înainte de a intra într-un program de MBA.

„Una dintre cele mai strălucite persoane pe care le-am întâlnit a fost un tânăr de 23 de ani, care era directorul general al unei companii de consultanţă cu 500 de angajaţi. A venit la programul nostru de MBA, a început să lucreze la vârsta de 18 ani deci, practic, îndeplinea cerinţele de bază ale programului. Noi cerem trei ani de experienţă profesională. La sfârşitul programului am vorbit cu el şi mi-a spus că, dacă ştia la început ce ştie acum, ar mai fi aşteptat trei ani până să intre în program. Genial sau nu, a mai suferit de unele lucruri, ar mai fi învăţat câte ceva până atunci, dar este greu să convingi oamenii să aştepte.“

 

Cifre

35% din Gen Z cred că sistemul şcolar ar trebui să le ofere programe de training

1 din 3 tineri vrea profesori mai bine pregătiţi şi mai motivaţi


Nenad Filipovic, director de programe de educaţie managerială, IEDC-Bled School of Management din Slovenia: Optimismul este vital pentru a dezvolta companii şi pentru a fi acceptat ca lider. În afaceri, dacă oamenii nu sunt optimişti, le este foarte greu să prospere, să-şi dezvolte companiile şi chiar să fie acceptaţi ca lideri.  Nu te poţi descurca fără optimism. Expunerea tinerilor la numeroase evenimente negative într-un timp scurt, precum pandemia şi războaiele din ultimii ani, poate diminua această atitudine pozitivă, afectându-le capacitatea de a crea o atmosferă motivaţională în jurul lor.


43% dintre Gen Z din România cred că sistemul educaţional trebuie să îi înveţe lucruri practice.