ZF Live

ZF Live. Ramona Jurubiţă, country managing partner, KPMG România şi Moldova: Percepţia investitorilor străini cu privire la România este moderat optimistă. Incertitudinea lor este legată de principiile de politică fiscală care vor fi abordate în 2025 şi în perioada următoare

Ramona Jurubiţă, country managing partner, KPMG România şi Moldova:
Din cercetările pe care le-am făcut rezultă că 1% investiţii străine directe din Produsul Intern Brut generează o creştere de 1,7% a competitivităţii în ţările din Europa Centrală, din Europa de Est, faţă de un procent de 0,3% în ţările dezvoltate, deci este un motiv în plus ca argumentare pentru a atrage investiţii cu valoare adăugată în ţară.

Ramona Jurubiţă, country managing partner, KPMG România şi Moldova: Din cercetările pe care le-am făcut rezultă că 1% investiţii străine directe din Produsul Intern Brut generează o creştere de 1,7% a competitivităţii în ţările din Europa Centrală, din Europa de Est, faţă de un procent de 0,3% în ţările dezvoltate, deci este un motiv în plus ca argumentare pentru a atrage investiţii cu valoare adăugată în ţară.

Autor: Ramona Cornea

13.06.2024, 16:00 66

„Cred că cu cât mai repede avem această claritate, cu atât vom reuşi să atragem mai multe investiţii în ţară. Să nu uităm că, în materie de atragere a investiţiilor străine, România este în competiţie cu ţările din jur şi cred că nu am luat în considerare suficient de mult acest lucru în perioada care a trecut.”

Percepţia investitorilor străini legată de investiţiile în România era una moderat optimistă în primăvara acestui an, una mai bună decât la finalul anului trecut, susţine Ramona Jurubiţă, country managing partener, KPMG România şi Moldova.

„Percepţia investitorilor este moderat optimistă şi asta se reflectă în răspunsurile pe care le-au dat legat de nivelul investiţiilor. Circa 40% dint membrii noştri au răspuns că îşi continuă nivelul investiţiilor din 2023, iar peste 43% au răspuns că vor creşte valoarea investiţiilor în ţară. Ceea ce a contribuit la îmbunătăţirea acestui sentiment au fost mesajele de stabilitate pe de o parte, dar şi mesajul foarte important legat de nemodificarea sistemului de impozitare în 2024 mai mult decât a fost el modificat pe final de 2023”, a detaliat ea în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Un lucru care ridică semne de întrebare sau care face ca percepţia investitorilor să fie moderat optimistă este cea legată de ce se va întâmpla din 2025 înainte. Aşadar, incertitudinea investitorilor străini cu privire la România vine din lipsa de claritate din politica fiscală în anii ce vin.

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro