Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE/ Doua ghiduri ale xenofobului si un manual despre initiati

CARTEA DE ISTORIE/ Doua ghiduri ale xenofobului si un manual despre initiati
08.04.2010, 15:21 25
Alexandra Fiada
Ghidulxenofobului
Grecii
Editura Nemira
Editura continua seria amplainitiata anul trecut, de prezentare a unor natii cu toateatributele lor pozitive si negative. Volumele se citesc cu placeresi sunt foarte instructive. "Grecii - se spune, de pilda in primeleparagrafe ale acestui volumas - sunt o intrupare a contradictiei,ceea ce se reflecta perfect in felul in care se vad ei pe ei. Ungrec, vorbind altor greci despre greci, se va plasa intr-o pozitiedeschis critica, putand sa devina de-a dreptul grosolan indescrierea conationalilor sai greci. Sentintele sunt primite detoti cu semne de incuviintare din cap, completate apoi cu remarcisi mai dispretuitoare. (...) Grecii sunt dispusi sa-si recunoascadefectele, dar contesta oricarui strain dreptul de a le evidentia."Traducere din limba engleza de Mihai Moroiu.
David Ross
Ghidulxenofobului
Scotienii
Editura Nemira
"Scotienii au o convingere fermasi nestirbita a propriei lor valori si nu-i intereseaza cine stieasta. Ei au constiinta faptului ca, pe langa lucruri precumwhisky-ul, tartanul, muzica de cimpoi si prajitura Dundee, au maidaurit lumii bicicleta, gazul de iluminat, primul motor cu abureficient, anvelopa pneumatica, cloroformul, telefonul,televiziunea, impermeabilul, scannerul cu ultrasunete, parafina,penicilina, dispozitivul de muls, dedurizantii pentru apa, oaiaclonata Dolly, iar daca dumneavoastra nu sunteti la fel de bineinformat ca ei, sunt fericiti sa va lumineze." Traducere din limbaengleza de Adriana Badescu.
PaolaGiovetti
Mari initiati ai timpuluinostru
Maestrii caiispirituale
Editura Nemira
Cartea isi propune sa-i prezintepe "initiatii timpului nostru", sa faca o radiografie apersonajelor care, in vremuri apropiate de ale noastre, auinfatisat constiintei umane dimensiuni noi, deschizandu-i caleaspre orizonturi mult mai ample. Biografiile sunt rezumative. Suntprezentati: Emanuel Swedenborg, Johann Friedrich Oberlin, JakobLorber, Allan Kardec, Helena Petrovna Blavatsky, Rudolf Steiner,Georges Ivanovici Gurdjieff, Sri Aurobindo si Mere, Carl GustavJung, Pietro Ubaldi, Rene Guenon, Roberto Assagioli, JidduKrishnamurti, Julius Evola, Omraam Mikhael Aivanhov, Viktor Frankl,Massimo Scaligero, Frithjof Schuon.

Paola Giovetti este jurnalista siscriitoare prolifica, autoare a peste treizeci de biografii silucrari de eseistica pe teme ezoterice si de parapsihologie.Traducere din limba italiana de Emanuel Botezatu.