Ziarul de Duminică

Ghilotina cu miros de scorţişoară/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

06.02.2015, 00:05 102

Chris Pavone

Expatriaţii

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Cristina Tripon. Povestea unei mame aparent obişnuite, Kate Moore, al cărei soţ, Dexter, primeşte o ofertă de lucru la Luxemburg, mutare care va schimba tot ce cred unul despre altul. Kate şi Dexter trăiesc relativ modest, aşa că profită de şansa de a începe o viaţă nouă în străinătate. Însă Kate duce o viaţă dublă, iar faptul că va părăsi Statele Unite o sileşte să renunţe la o slujbă periculoasă, dar eroică în cadrul CIA. În curând îşi dă seama că e mai greu decât anticipase să lase în urmă trecutul, în special când e vorba de un secret apăsător. Dexter pare să aibă şi el propriile secrete, muncind mult pentru un client al cărui nume nu poate să-l deconspire. Romanul a primit Premiul Edgar 2013 pentru cel mai bun roman de debut.

 

Cristian Bădiliţă

Călugărul şi moartea

Eseu despre imaginea şi faptul morţii în monahismul egiptean

Editura Vremea

Ediţia a doua, revăzută. Traducere de Ingrid Ilinca. Cu o mărturisire de Mitropolit Nicolae Corneanu: „Am parcurs nu fără emoţie studiul înzestratului teolog Cristian Bădiliţă, care abordează problema, totdeauna actuală, a sfârşitului nostru obştesc. Chiar dacă o reduce la o anchetă, cum afirmă însuşi autorul, privitoare la scrierile monahilor egipteni din vechime, el nu omite niciunul dintre aspectele respectivei tematici. Sfântul Antonie cel Mare, unul dintre aceşti iluştri monahi egipteni, este acela care a zis că «moartea de-o va avea omul în minte, nemurire este; iar neavînd-o în minte, moarte este»(...). Abordând problema morţii este evident că trebuiesc atinse numeroase alte aspecte, ceea ce dl. Cristian Bădiliţă şi face, întemeindu-se pe zicerile şi faptele monahilor egipteni. Concluzia la care ajunge este de natură să ne convingă despre adânca lor înţelepciune, despre folosul de a ne conduce după sfatul şi exemplul lor.”

 

Sorin Lucaci

Ghilotina cu miros de scorţişoară

Poeme

Editura Integral

Al treilea volum de versuri al autorului, prefaţat de Mihail Gălăţanu, care îl socoteşte „un poet la vârsta maturităţii”. Versurile lui Sorin Lucaci au atras atenţia, până acum, lui Gheorghe Grigurcu, Octavian Soviany, Horia Gârbea, Felix Nicolau, mai toţi insistând asupra vocaţiei lui lirice, dar şi a mizantropiei şi pesimismului ca stare naturală. „Un suflet deshiratat de îndoieli”, pentru care „poezia poate deveni o tehnică de supravieţuire”: „toată viaţa n-am făcut nimic altceva / decât să strâng cuvinte/ de parcă asta ar fi o virtute”.

 

Guillaume Musso

Mâine

Editura Allfa

Traducere din limba franceză de Liliana Urian. Guillaume Musso (născut în 1974) este unul dintre cei mai populari scriitori francezi contemporani. A debutat în 2001, cu romanul Skidamarink. Ideea romanului care i-a adus celebritatea (Et Après, 2004) i-a venit după ce a trecut printr-o experienţă terifiantă: la douăzeci şi patru de ani, a suferit un grav accident de maşină. Editura Allfa i-a tradus, cu mare succes, romanele „Vei fi acolo?”, „Ce-aş fi eu fără tine?”, „Fata de hârtie”, „Chemarea îngerului”,  „După şapte ani...” Eroina romanului de faţă, Emma, locuieşte la New York, are treizeci şi doi de ani şi încă îl mai caută pe bărbatul vieţii ei. Matthew locuieşte la Boston, şi-a pierdut soţia într-un cumplit accident de maşină şi îşi creşte singur fetiţa de patru ani. Cei doi se cunosc pe Internet şi, după un schimb de e-mailuri, cred că au în sfârşit dreptul la fericire.

 

Flavius Ardelean

Bizaroproze

Editura Herg Benet

Colecţia Cărţile Arven. Ilustraţii de Ecaterina Boricean. Flavius Ardelean, scriitor, traducător şi manager cultural, a publicat până acum sub pseudonimul A.R.Deleanu. Este autorul romanului „Îmblânzitorul apelor ”şi al volumului de povestiri „Acluofobia. Zece povestiri macabre”. Criticul literar Dan C . Mihăilescu afirma într-una dintre emisiunile sale că „Flavius Ardelean este un specialist în apocaliptită.”, iar Marius Miheţ sublinia că  este „un artist al stărilor depresive, un poet al elegiilor apocaliptice, fin analist al ambiguităţilor şi un specialist al morbideţii.” Nu se dezminte nici în această carte care cuprinde nouă povestiri. De citit de cei de peste 18 ani, semnalează editura pe coperta a patra.

 

Liviu Georgescu

11 întâmpinări

Editura Brumar

Ilustraţii de Stanislav Cebanenco. Poet postmodernist, medic ca profesie, emigrat din 1989 în Statele Unite, scriitor optzecist, pe vremuri membru al „Cenaclului de luni”, Liviu Georgescu publică de mai bine de un deceniu cel puţin un volum de versuri pe an şi este întâmpinat aproape de fiecare dată cu simpatie de critici care îi analizează atent poemele. Cu cel mai recent încă nu s-a întâmplat (cel puţin după ştiinţa noastră), dar în mod cert se va întâmpla, pentru că, aşa cum spune autorul, „Dincolo de înţeles sunt imnurile şi slava îndreptate înăuntru./ Bucuria şi jalea se întretaie prin munţii de piatră,/ pe cărări umbroase, în luminişuri. Şi niciun sunet nu răzbate./ Smochinii foşnesc şi picurii cad pe pământul golaş./ Ne ridicăm privirea şi vedem fericire urcând./ Primim coborâtoare sacralitatea lumii.”