Ziarul de Duminică

Simplitatea deschide calea spre grandoare/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

21.05.2015, 23:56 95

Doina Ruşti

Manuscrisul fanariot

Editura Polirom

Un admirabil roman care reînvie o epocă apusă şi despre care cu greu ne imaginăm câte ceva – Bucureştii sfârşitului de secol XVIII. Totul e surprinzător: atmosfera, încropeala urbană, nesiguranţa stăpânirilor, schimbarea intempestivă de domni, ciuma în vremea căreia timp de un an mor zilnic trei, patru persoane, magicul în care puterile vrăjitoarei omoară omul de la distanţă doar stropindu-l cu apă de greier, personajele lovite de patimi şi îmbrăcate în haine ce ne par fistichii, limbajul fastuos, mustos, plin de imagini memorabile şi creaţii ce sapă în memorie, năvala de cuvinte vechi, rare şi aromate, destinele uluitoare şi mai ales o iubire imposibilă. Cartea e prezentată pe coperta a patra de Eugen Negrici: „ ...o carte fastuoasă, de o senzualitate molipsitoare, un poem închinat Bucureştiului fanariot.”

 

Hilary Mantel

O regină pe eşafod

Editura Humanitas fiction

Colecţia Raftul Denisei. Traducere din engleză şi note de Carmen Toader. Dintre toţi scriitorii britanici, Hilary Mantel este singura romancieră căreia i s-a acordat de două ori prestigiosul Man Booker Prize. Apărut în 2012, romanul de faţă a fost tradus în peste 30 de ţări. Pe lângă Man Booker Prize, a mai obţinut Costa Book Award, David Cohen Prize, Specsavers National Book Award: UK Author of the Year. Thomas Cromwell, principalul sfetnic al lui Henric al VIII-lea, s-a înălţat în rang odată cu Anne Boleyn, a doua soţie a lui Henric, de dragul căreia el a rupt-o cu Roma şi şi-a creat propria-i biserică. Însă faptele săvârşite de Henric au obligat Anglia să se izoleze periculos de mult, iar Anne n-a izbutit să facă ce promisese: să-i dăruiască un fiu care să consolideze dinastia Tudor. Personaje memorabile.

 

Dan Bogdan, Romeo Dumitrescu

O istorie necenzurată a şulfelor

Editura Vremea

Dan Bogdan, licenţiat în drept din 1972, este cunoscut ca autor al mai multor volume de proză scurtă şi romane. Romeo Dumitrescu, doctor pediatru din 1980, este şi pictor, sculptor, arheolog şi scriitor, cu15 expoziţii de pictură, personale, de grup şi naţionale. Scriu editorii despre cartea lor: „Text de un umor feroce, Istoria necenzurată a şulfelor se inspiră nemijlocit din realităţile istorice recente ale României. Cititorii vor regăsi cu surprindere politicieni cunoscuţi pictaţi în culori crude, necruţătoare. O lectură agreabilă şi incitantă.”

 

Dan Smith

Ţinta: Preşedintele

Editura RAO

Vânătoarea a început! În munţii aspri ai Finlandei se apropie primăvara şi ziua în care Oskari va împlini treisprezece ani şi va trebui să-şi dovedească bărbăţia, întorcându-se din sălbăticia pădurii cu un trofeu de vânător. Înarmat cu arcul şi cu săgeţile primite de la bătrânul satului, Oskari porneşte la drum şi descoperă că pădurea i-a oferit o cu totul altfel de încercare. El trebuie să îl salveze pe preşedintele Statelor Unite din mâna teroriştilor care i-au doborât avionul. Băiatul-vânător şi cel mai puternic om al planetei se trezesc într-o cursă pe viaţă şi pe moarte împotriva unui duşman teribil şi încrâncenat. Roman bazat pe o poveste originală de Jalmari Helander şi Petri Jokiranta. Romanul a fost ecranizat de Jalmari Helander, în 2013, cu Samuel L. Jackson în rolul principal.

 

Cosmin Borza

Marin Sorescu.

Singur printre canonici

Editura Art

Colecţia Revitalizări. „Acest studiu propune o viziune critică originală, incitantă şi convingătoare. Deşi nu ignoră (dimpotrivă, analizează judicios) umorul, jocul sau parodicul, Cosmin Borza îl citeşte pe Marin Sorescu ca poet aflat în vecinătatea tragicului (o categorie neaplicată decis, dar recunoscută ca filtru), ca poet al fragilităţii extreme, lipsite de orizont, ca poet al crizei, în dublu sens, literar şi existenţial, în sfârşit (cu o sintagmă care sper că se va fixa în exegeză), ca poet al apocalipticului.” –  Sanda Cordoş.

Cosmin Borza (născut în 1983) a absolvit Facultatea de Litere din Cluj-Napoca în 2005, a predat limba şi literatura română (3 ani) în învăţământul preuniversitar, este doctor al Facultăţii de Litere din Cluj-Napoca, cu o teză despre poezia lui Marin Sorescu care stă la baza volumului de faţă.

 

Dominique Loreau

Micul infinit

Editura Baroque Books & Arts

Traducere din limba franceză de Adriana Bădescu. Stabilită în Japonia de peste douăzeci de ani, autoarea este pă­trunsă de maniera de viaţă a ţării sale de adopţie, ce se bazează pe principiul Moins pour plus aplicat în toate domeniile, de la materie până la spirit. Purifică-ţi sufletul, goleşte-ţi şifonierul, renunţă la cumpărăturile compulsive, mănâncă frugal, îngrijeşte-ţi corpul şi numai atunci îţi vei bucura şi spiritul. Dominique Loreau transpune prin­cipiile Orientului pentru Occident, plecând de la dictonul japonez care spune că: „Perfecţiunea nu constă în a face lucruri neobişnuite, ci în a face lucruri obişnuite într-un mod neobişnuit.“

Micul infinit sau cheia simplităţii şi a minimalismului, adică să nu cumperi nimic, să nu faci nimic şi să nu te ataşezi de nimic dacă nu e de cea mai bună calitate şi de cel mai mare folos. Dar citează în final tot un japonez: minimalismul deschide calea spre grandoare.