Bănci și Asigurări

Creditele cu probleme, 6% din portofoliul OTP

15.11.2007, 18:31 9

Ponderea creditelor neperformante acumulate de OTP Bank Romania, filiala celui mai mare grup bancar ungar, a urcat la 6% din totalul portofoliului la sfarsitul lunii septembrie, dublandu-se fata de nivelul din iunie din cauza unor probleme aparute la imprumuturile acordate unor companii, conform raportului financiar transmis de banca-mama bursei de la Budapesta, unde este listata.
"Calitatea portofoliului s-a inrautatit intr-o anumita masura: creditele neperformante au crescut ca urmare a doua expuneri catre companii", se arata in raportul financiar al OTP. Creditele sunt incadrate in categoria "neperformant" atunci cand situatia financiara a debitorului se inrautateste semnificativ sau cand se inregistreaza restante mai mari de 90 de zile la plata ratelor scadente.
Conform datelor BNR, la sfarsitul lui septembrie creditele neperformante reprezentau 3,92% din totalul finantarilor acordate de banci, fata de 3%, la jumatatea anului. Bancile mici, cu cote de piata mai mici de 1% din active, inregistreaza si cea mai mare rata a creditelor neperformante, de 6,8%. Chiar si pentru bancile de top, care beneficiaza de o dispersie mai buna a riscului avand in vedere numarul mare de clienti, rata creditelor neperformante a sarit totusi cu mai bine de un punct procentual in trimestrul al treilea, urcand la 3,95%.
OTP Bank Romania este un jucator de talie medie in sistem, cu active de 943 milioane de euro, la sfarsitul lui septembrie, in crestere cu 67%, in euro, fata de septembrie anul trecut. Oficialii bancii nu au comentat pana la inchiderea editiei aceste informatii.
Maghiarii, care au intrat pe piata in 2004, opereaza inca pe pierderi, in conditiile in care au investit puternic in dezvoltarea retelei. In trimestrul al treilea banca si-a redus totusi pierderile pana la un milion de euro, respectiv de peste patru ori mai putin decat in trimestrul al doilea. Pe noua luni, OTP a inregistrat o pierdere neta de 8,75 mil. euro.