Bănci și Asigurări

Dezvăluirea unui director de la Banca Naţională: Pariurile rup în tranzacţiile de plată cu cardul în România. Florian Neagu, BNR: Din 100 mld. lei tranzacţii cu cardul, 10 mld. lei se duc spre pariuri, loterie şi cazinouri

Dezvăluirea unui director de la Banca Naţională:...

Autor: Valeriu Dănilă

19.06.2024, 19:18 11428

Cele mai multe tranzacţii făcute de români cu cardul merg în zona jocurilor de noroc, a explicat Florian Neagu, director general adjunct direcţia de stabilitate, BNR. Volumul acestora este de 10 miliarde de lei dintr-un total de 100 miliarde.

„Vedem că pe primul loc ca număr de tranzacţii făcute de români cu cardul pe net sunt pariurile, inclusiv biletele de loterie, jetoane, jocuri de cazino şi tot aşa. Ca sume, în continuare rămân relativ modeste. Dntr-un total de aproape 100 de miliarde de lei tranzacţii cu cardul în online, pe această destinaţie, care ocupă, după criteriul volumului, locul al doilea, avem cam 10 miliarde de lei. Ca volume încă nu este o problemă pentru politica monetară, vorbesc aici de nişte comportamente”, a arătat acesta în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2024.

Florian Neagu consideră că această apetenţă a românilor pentru gambling se poate vedea şi în sfera criptomonedelor, populaţia depăşind media europeană la plasamente în cripto-active. Economistul consideră că monedele digitale nu ajută la dezvoltarea sistemului financiar, putând chiar să creeze dificultăţi pentru acesta.

„Ceea ce contează este comportamentul de finanţare, dacă nu cumva este mai mult comportament nu pentru plasament de câştig, ci pentru gambling. În aceste condiţii, în care populaţia din România are deţineri de cripto-active peste media europeană, pot apărea unele probleme şi provocări pentru sistemul financiar. Pentru că, în loc să plasezi banii în piaţa de capital, în fonduri de pensii sau depozite bancare, mergând în cripto-active, capacitatea de dezvoltare a sistemului financiar poate fi afectat”, mai adaugă Neagu.

Ce a mai declarat Florian Neagu, director general adjunct direcţia de stabilitate, BNR:

♦ Rezultatele din ultimul Eurobarometru legat de deţinerile de produse financiare în ultimii doi ani în România versus Uniunea Europeană arată că apetitul populaţiei la nivel european pentru plasamente în cripto-active este în creştere semnificativă, de 6%. La noi este de 8%.

♦ Aceste cripto-active, uitându-ne cum au evoluat până în prezent, au o volatilitate cam de opt ori mai mare decât cele mai volatile active financiare tradiţionale.

♦ Cripto-activele au o legătură mai mult decât modestă cu economia reală, nu finanţează mai deloc investiţii în economia reală, sunt, aşa cum am văzut din statisticile europene şi internaţionale, către speculaţii, fraude sau spălare de bani.