Bănci și Asigurări

Mihai Tecău, Omniasig Vienna Insurance Group: Evoluţia pieţei de asigurări din România este legată şi de economia ţării, de încredere, de mediul politic

ZF Bankers Summit 2024

Mihai Tecău, Omniasig Vienna Insurance Group: Evoluţia...

Autor: Ramona Cornea

19.06.2024, 12:21 80

Evoluţia pieţei de asigurări locale este în strânsă legătură cu evoluţia economiei ţării, cu nivelul de încredere şi cu mediul politic per ansamblu, crede Mihai Tecău, preşedinte directoratului Omniasig Vienna Insurance Group.

„Evoluţia pieţei de asigurări din România este legată de capitaluri şi de reinsurance, fiindcă produse facem, avem avocaţi, suntem şi noi cu ceva experienţă în spate, putem importa. Important e să se mute ceva capacităţi în România fiindcă, odată ce vorbim de riscuri destul de complicate şi destul de punctuale, cum sunt riscurile financiare sau acestea din tranzacţii, capacităţile de pe piaţa românească nu sunt la momentul de faţă deschise ca să se întâmple o achiziţie profundă a acestor riscuri. Aşa că tot ce înseamnă piaţa de asigurări din România este legată foarte mult şi de ceea ce înseamnă România ca economie, încredere, mediu politic, fiindcă suntem o piaţă emergentă până la urmă, nu avem capacităţi deosebite în zona aceasta de acumulare de riscuri”, a spus el în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2024.

Ce a mai declarat Mihai Tecău în cadrul evenimentului ZF:

• S-a mai pus pariul pe evoluţia pieţei într-o zonă alertă, dar cred că acum suntem mai aproape şi mult mai bine aşezaţi decât prognozele care au fost înainte.

• Este bine să fie protecţia înaintea depozitării. Eu zic că suntem într-o zonă bună, dacă avem stabilitate în perioada următoare, 10 ani de stabilitate e mult, dar măcar să fie 5 ani de stabilitate şi piaţa va câştiga în experienţă. Suntem „tigrul Europei”, nu? Fără asigurări nu se poate niciodată. Şi eu cred că acesta va fi potenţialul de creştere în piaţă.

• Noi suntem o companie corporate, în principal suntem non-life, nu avem şi componenta de life, iar obiectivul nostru principal este pentru asigurările corporate. Suntem lideri în zona aceasta de property, răspunderi civile şi tot ce înseamnă material rulant şi partea de aviaţie, dar avem şi componenta principală pe partea de asigurări CASCO, unde suntem lideri în zona de leasing. Ponderăm tot ceea ce înseamnă zona de motor printr-o evoluţie accelerat în zona de CASCO şi un pic mai moderată în zona de RCA.

• Suntem aşa cum este toată piaţa, într-o distribuţie prin broker şi prin zona de agenţi, ceea ce nu cred că vom depăşi, nu vom părăsi această zonă şi avem nevoie de această distribuţie şi în viitor, fiindcă aşa putem să ajungem la clienţi.

• Zona online, după o evoluţie şi după o discuţie extraordinară, are o zonă de plafon la momentul de faţă şi nu cred că va ieşi din această zonă prea curând decât printr-o accelerare sau prin costuri excesive.

• Ce ne dorim? Eu personal aş vrea să fim mult mai activi şi să câştigăm mult mai mult teren în zona de răspunderi civile, unde cred că va fi o evoluţie, ci nu o revoluţie. Va fi o evoluţie a pieţei din România, mai ales către beneficiarii de servicii, fiindcă noi încă nu suntem educaţi în zona în care beneficiem de anumite servicii să cerem despăgubiri sau să ne ştim drepturile în momentul în care cineva prestează un serviciu. Şi cred că asta duce şi la lipsa asigurărilor de răspundere civilă de orice fel. Nu există această încă această cultură, dar aici este o zonă foarte importantă de creştere.

• Este vorba de răspunderea civilă a companiilor. Am dat un răspuns în mod general, fiindcă putem să intrăm pe fiecare domeniu în parte, dar pentru orice activitate care se desfăşoară este obligatoriu să fie încărcată de zona de răspundere civilă, fiindcă prestezi un serviciu către o persoană şi tu trebuie să fii întotdeauna pregătit. Dacă nu performezi în ceea ce ai promis, trebuie să ai o asigurare, altfel serviciul respectiv se va dilua ca şi încredere din partea consumatorului.

• Educaţia pieţei se va face în zona aceasta. Activele proprii la un moment dat poţi să ţi le asumi la fel. Noi suntem legaţi de continuitate, legaţi de partea de solvabilitate, dar dacă eşti expus unor activităţi pe care tu le prestezi şi poate să vină cineva să-şi ceară astăzi despăgubire, cum ai putea să faci faţă fără asigurare?

• Tot ce înseamnă acumulare de riscuri este legat de capacitatea companiilor de asigurări de a proteja aceste riscuri prin capitalele sociale proprii pe care le au. Aşa că viteza este dată şi de aceste componente, dar eu consider că lucrurile sunt bune. Din punct de vedere educaţional şi al conceptului de business nu ne lipseşte nimic, absolut nimic, deci avem toate produsele, deci putem să facem şi altele.