Bănci și Asigurări

Plasamentele asigurătorilor locali în obligaţiuni au ajuns la 86% în 2023. Comparativ, asigurătorii europeni au orientat circa 52% din plasamente către investiţiile în obligaţiuni

Plasamentele asigurătorilor locali în obligaţiuni au...

Autor: Mircea Nica

27.06.2024, 17:00 55

Asigurătorii de pe piaţa locală îşi cresc plasamentele în zona obliga­ţiunilor, în special în obligaţiunile guvernamentale, în timp ce la nivel european companiile de asigurări îşi menţin o distribuţie relativ echili­brată a plasamentelor în zona obliga­ţiunilor guvernamentale şi corporative, chiar dacă ponderea este mare, de 52%, potrivit datelor din raportul Autorităţii de Supra­veghere Financiară (ASF) pentru 2023.

Deşi structura investiţională a companiilor de asigurări din Europa are mai mult de jumătate din plasamente în zona de obligaţiuni, acestea sunt distribuite uniform în obligaţiuni guvernamentale şi corporative, ajungând la o structură relativ echilibrată.

Pe de altă parte, asigurătorii din România au aproape 80% plasamente doar în zona de obligaţiuni guvernamentale şi doar 6% în obligaţuni corporative.

„Din perspectiva structurii investiţionale agregate a societăţilor de asigurare, se observă că atât la nivel european, cât şi la nivel local, ponderea cea mai semnificativă este deţinută de obligaţiuni. Aşadar, în trimestrul III 2023, societăţile de asigurare din Europa au orientat circa 52% din plasamente către investiţiile în obligaţiuni, în timp ce asigurătorii din România deţin o pondere de 86% a investiţiilor în obligaţiuni“, se arată în raportul ASF.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro