Bănci și Asigurări

Profitul IFN-urilor din piaţa locală a depăşit 1,5 mld. lei în 2023. Creditele nete au trecut de 54 mld. lei, din care 24 mld. lei sunt creanţe din leasing financiar

Profitul IFN-urilor din piaţa locală a depăşit 1,5...

Autor: Claudia Medrega

25.06.2024, 09:30 129

Profitul agregat al instituţiilor financiare nebancare (IFN) înscrise în Registrul special din România a fost anul trecut de 1,44 mld. lei, în timp ce instituţiile înscrise doar în Registrul general au înregistrat un profit de 70 mil. lei, rezultând un profit total al sectorului financiar nebancar în sumă de peste 1,5 mld. lei în 2023, potrivit datelor BNR.

IFN-urile au devenit în ultima perioadă un jucător tot mai activ în economia românească, ele creditând atât populaţia, cât şi firmele.

Se observă că profitul a fost concentrat la nivelul IFN-urilor din Registrul special, adică cele mai mari IFN-uri după valoarea portofoliului de finanţări. Printre IFN-urile care se regăsesc în Registrul special se numără companiile mari de leasing financiar precum UniCredit Leasing, Impuls Leasing, BCR Leasing etc., dar şi companii de credite de consum precum Provident.

Creditele şi avansurile, la valoare contabilă netă, au însumat 54,2 mld. lei, din care 23,9 mld. lei reprezintă creanţe din operaţiuni de leasing financiar, iar 24 mld. lei lei sunt creanţe din operaţiuni cu clientela. Activele depreciate din operaţiunile de creditare a clientelei nebancare, la valoare netă, reprezintă 2,9% din totalul portofoliului de credite al clientelei nebancare (valoare netă) şi 2,4% din valoarea activelor (valoare netă).

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro