Bănci și Asigurări

Surpriză sau speranţă spulberată? Plafonarea tarifelor RCA ar urma să continue cu încă trei luni. Sorin Mititelu, vicepreşedintele ASF, a anunţat exclusiv în conferinţa ZF Asigurări că plafonarea se va prelungi cu încă 3 luni. Ministerul Finanţelor a transmis ulterior propunerea ASF de prelungire până la 30 septembrie

Surpriză sau speranţă spulberată? Plafonarea...

Autor: Mircea Nica

21.06.2024, 08:20 104

♦ Tarifele poliţelor RCA sunt plafonate la nivelul practicat de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023 de mai bine de un an ♦ Singurele ajustări pe care companiile le pot face la primele RCA sunt cu cel mult 6,8% ♦ Comisioanele brokerilor rămân limitate la 8% din prima netă de cheltuieli de distribuţie ♦ Suplimentar, proiectul va stabili despăgubirile acordate de căre asigurătorii RCA pentru costurile de înlocuire temporară a vehiculului avariat.

Forma de plafonare a tarifelor RCA impusă în urmă cu mai bine de un an, continuă cu încă trei luni, după ce Sorin Mititelu, vicepreşedinte al ASF, prezent miercuri la ZF Bankers Summit 2024, în cea de-a treia zi dedicată exclusiv asigurărilor, a confirmat că autoritatea va propune  Ministerului Finanţelor prelungirea plafonării. Prin urmare, la câteva ore Ministerul Finanţelor a transmis că pune în dezbatere publică proiectul elaborat de ASF.

Comparativ cu perioadele anterioare în care s-a prelungit plafonarea tarifelor RCA, ASF vrea să testeze deja terenul cu anumite limitări, înainte ca acestea să prindă contur prin noile modificări a Legii RCA. Astfel, actul normativ de prelungire a plafonării RCA va satbili despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul de aceeaşi clasă sau dintr-o clasă inferioară.

„Ministerul Finanţelor pune în dezbatere publică proiectul elaborat de ASF, prin care reglementează soluţia temporară de prelungire până la data de 30 septembrie 2024 a perioadei de aplicare a HG nr. 1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie“, a transmis Ministerul Finanţelor.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro